Publisert: 22. september 2014

Charles Arntzen
Forsker Charles Arntzen kommer til Norge for å snakke om sitt arbeid med medisiner og vaksiner i planter. Foto: ASU Biodesign Institute

Charles Arntzen er mannen bak teknologien som brukes i ebolamedisinen ZMapp, som er blitt gitt til flere smittede under utbruddet i Vest-Afrika. Arntzen kommer til Ås, Oslo, Bergen og Trondheim for å snakke om sitt arbeid.

Arntzen er en av verdens ledende forskere innen vaksineutvikling, med en visjon utenom det vanlige. For tolv år siden fikk han i oppdrag å starte utviklingen av en ebolamedisin. Resultatet er en medisin som dyrkes fram i genmodifiserte tobakksplanter, og som ble testet på mennesker for første gang i sommer.

I dokumentaren «Ebola – ute av kontroll» (tilgjengelig til 14. oktober), som handler om det pågående utbruddet og jakten på en medisin mot viruset, forteller Arntzen om ZMapp.

Mer tilgjengelige vaksiner

Arntzens engasjement for global helse er grunnleggende for arbeidet hans, og siden nittitallet har han jobbet med å utvikle spiselige vaksiner.

Et av de største problemene med dagens vaksiner er at millioner aldri får dem. Dagens vaksinasjonsprogrammer fungerer fint i rike land med gode helsevesen, og gjør at vi nordmenn ikke lenger frykter sykdommer som kopper, meslinger og polio. Men disse vaksinene krever en steril nål og må oppbevares kaldt. De krever også kvalifisert helsehjelp og ofte flere injeksjoner.

Arntzens mål er derfor vaksiner som er enklere å ta, billigere å produsere og lettere å distribuere.

Charles Arntzen er professor ved Arizona State University i USA. Han er også direktør for to forskningssentre som jobber med utvikling av vaksiner mot hepatitt C og seksuelt overførbare sykdommer. I 2004–2009 var han medlem i Bush-administrasjonens vitenskaps- og teknologiråd.

Les mer om ZMapp.

Meld deg på her

Møtene er gratis og det serveres kaffe og enkel mat. Vi ber derfor om påmelding til møtene.

Ås, 8. oktober
Med innlegg av Vincent Eijsink (NMBU) og Jihong Liu Clarke (Bioforsk).
Sted: Hallen i Vitenparken
Tid: 12.00-14.00
Arrangør: Bioteknologirådet, NMBU, Bioforsk og Vitenparken
Påmelding
Vi har dessverre hatt problemer med påmeldingsskjemaet til dette møtet.
Hvis skjemaet ikke fungerer, send mail med navn og e-postadresse til post@bioteknologiradet.no for påmelding.

Oslo, 9. oktober
Med innlegg av Lindis Hurum (nødhjelpkoordinator i Leger Uten Grenser), Jon-Arne Røttingen (divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet og professor ved UiO) og Friha Aftab (leder for Universities Allied for Essential Medicines Oslo)
Sted: Gamle festsal, Domus Academica, Karl Johans gate 47
Tid: 18.00-20.00
Arrangør: Bioteknologirådet, Universitetet i Oslo, Realfagsbiblioteket, Realistforeningen og UAEM
Påmelding

Bergen, 13. oktober (NB: Fullt)
Med innlegg av Pål Puntervoll (forsker ved UiB), Bente Elisabeth Moen (professor ved UiB) og Elise Leiten (leder for Universities Allied for Essential Medicines Bergen)
Sted: Auditorium 1, Bygg for Biologiske Basalfag ved Haukeland universitetssjukehus
Tid: 14.00-16.00
Med innlegg av
Arrangør: Bioteknologirådet, Universitetet i Bergen, UAEM og Tekna

Trondheim, 14. oktober
Med innlegg av Trude Flo (forsker ved NTNU og nestleder for Senter molekylær inflammasjonsforskning), Håvard Gullik Sørbør (leder i Biologer Uten Grenser) og Maximilian Brauner (Universities Allied for Essential Medicines Trondheim)
Sted: Kunnskapssenteret på Øya, auditorium KA12
Tid: 11.30-13.00 (lunsj serveres kl. 11.00-11.30)
Arrangør: Bioteknologirådet, NTNU, Tekna og Volvox & Alkymisten
Møtet er nå fullt. Hvis du ønsker å stå på venteliste, send en mail til post@bioteknologiradet.no.