Publisert: 20. oktober 2011

 

 Foto: Scandinavian Stockphoto.

Se video fra møtet! Lenker i programmet nedenfor.

Arrangører: Bioteknologinemnda og Fritt Ord.

Sted: Trondheim, Konferansesenteret i SpareBank 1 SMN, Søndre gate 4.

Tid: kl. 18.00-20.30.

I dag setter ikke lenger biologien grenser for hvem som kan få barn. Reproduksjonsturisme er tilrettelagt og kun en kort flyreise unna.

Etter norsk lov i dag er det krav om å være to i et stabilt heterofilt eller lesbisk parforhold for å bli vurdert for assistert befruktning. Legen skal i tillegg ta hensyn til det kommende barnets beste ved å vurdere om paret er skikket til å bli foreldre.

Vi spør: Skal vi beholde disse grensene i norsk lov? Blir familiebegrepet irrelevant? Blir det å få barn kun snakk om å bestille og betale? Hva med homofile menn og enslige? Hva trenger egentlig et barn for å ha gode oppvekstvilkår? Hvor skal vi legge listen når staten bidrar til å lage barna? Hva skal være absolutte krav i loven, og hva skal overlates til legen eller de kommende foreldre selv å bestemme?

Vi må derfor svare på: Hva er velbegrunnet forskjellsbehandling, og hva er diskriminering når det gjelder assistert befruktning?

For å starte debatten har vi invitert personer fra en rekke områder som har det til felles at de tør å diskutere, har tenkt på problemstillingen og ikke minst synes dette er vanskelige dilemma.

Introduksjon ved møteleder Arne Sunde, professor, St. Olavs Hospital/NTNU

Innlegg ved:

Fertilitetspesialisten: Vidar von Düring, St. Olavs Hospital

Fastlegen: Marte Walstad, Ranheim legesenter

Juristen: Hans Petter Graver,  professor ved Universitetet i Oslo

Skribenten: Sara Mats Azmeh Rasmussen

Filosofen og etikeren:  Berge Solberg, professor ved NTNU og medlem av Bioteknologinemnda