Biotekpodden
Bioteknologien utvikler seg raskt, noe som skaper nye muligheter, men som også kan medføre etiske utfordringer. I Bioteknologirådets nye podkast, Biotekpodden, samtaler vi om bioteknologi. Det kommer ny episode hver måned.
Du finner alle episodene av Biotekpodden på iTunes og på Spotify
Episoder:
Assistert befruktning - hva er det egentlig?
Hva er assistert befruktning? Hvorfor trenger noen hjelp med å få barn, og hvordan skjer assistert befruktning i praksis? Det er tema for denne episoden av Biotekpodden. Overlege Hans Ivar Hanevik er med fra Fertilitetsavdelingen ved Sykehuset i Telemark, og lege og seniorrådgiver i Bioteknologirådet Eirik Joakim Tranvåg er med…
Livets kode: DNA, gener og proteiner
Du og jeg er mennesker. Ikke blomkål. Ikke gauper, og heller ikke sjimpanser. Og det selv om vi deler noe av vårt DNA med både blomkål, gaupe og sjimpanser. I mitt DNA – min oppskrift – finnes informasjonen om at jeg skal ha en menneskehjerne, hjerte og to lunger. To…
Kreftens genetikk
Kreftceller er seg selv nok. De gjør som de vil, uten å ta hensyn til andre celler. De lager sine egne nye blodårer, deler seg uten begrensning og invaderer resten av kroppen. Ikke vil de dø heller. Men hva er det som skjer inne i celler som gjør at de…
Bør surrogati være tillatt i Norge?
Surrogatidebatten har delt Bioteknologirådet i et flertall og et mindretall. Argumenter som helserisiko for surrogatmoren, kvinners rett til å bestemme over egen kropp, at den som føder barnet er barnets mor og å sikre trygge rammer for noe som i dag skjer i utlandet ble diskutert og veid opp mot…
Genetisk biokontroll
Kunne du tenke deg å bli kvitt flåtten som henger i gresset, klar til å bite deg i sommer? Unngå at vi har mygg som sprer parasitter og sykdommer som malaria og zikavirus? Eller hva med å utrydde larver og andre skadedyr som spiser opp avlingene våre? Med genetisk biokontroll…
Skal donorhalvsøsken få finne hverandre?
Tenk deg at du får vite at du har blitt til med donert sæd eller egg. Et eller annet sted der ute har du en biologisk far eller mor, som du kan få vite hvem er når du blir voksen og kan logge deg inn i donorregisteret. Men rundt om…
Plast som hører hjemme i havet
Plast lages i dag for det meste av olje, og man finner plast og mikroplast i alle verdenshav og inne i mange av dyrene som lever i havet. Hvis vi fortsetter som i dag er det anslått at det kan være mer plast i havet enn fisk (målt i tonn)…
Bioteknologi, biotrusler og kunstig intelligens
Bioteknologi kan redde liv. Men den samme teknologien kan også brukes til å ta liv. I kombinasjon med kunstig intelligens – som kan analysere enorme mengder data om ditt, mitt og andre organismers DNA –står verden nå overfor helt nye biotrusler. Denne episoden er opptak av et åpent møte om…
Ny teknologi - gammel lov
Norge har kanskje verdens strengeste regelverk for bruk av genmodifisering og genredigering i matproduksjon. Nå mener Bioteknologirådet at vi må endre loven slik at vi også i Norge legger til rette for å bruke genredigering for eksempel for å unngå sykdom på dyr og planter. Hva går forslaget til Bioteknologirådet…
Fosterdiagnostikk og abort
Hvordan har moderne fosterdiagnostikk påvirket abortdebatten? Bør gravide få mulighet til å ta valg om abort basert på informasjonen de får etter fosterdiagnostikk? Og hvem skal bestemme hva det skal være lov å se etter med fosterdiagnostikk? I denne episoden av Biotekpodden får du høre segmentet om fosterdiagnostikk og abort…
Hvem bor i kroppen min? om mikrobiota og mikrobiom
Noen ganger føler man seg veldig alene, som om det er ingen andre i verden som forstår deg. Men vi har alle sammen venner. Millioner av venner. De fleste er bare gode venner. Noen litt mindre gode. Men vi er helt avhengige av dem. Denne episoden av Biotekpodden handler om…
Natursyn - en samtale om biologi og filosofi
Hva er menneskets plass i naturen? Hvilket natursyn råder i dag? Og hvilken rolle spiller natursyn i forhold til klimakrisen og naturkrisen? Denne episoden av Biotekpodden handler om natursyn, og er opptak av en samtale mellom Vigdis Vanvik, professor i biologi og Espen Gamlund, professor i filosofi, (begge fra Universitetet…
Når familiearven er en sykdom
Tenk deg at du en dag finner ut at din far har en alvorlig, arvelig sykdom – og at han ikke har fortalt deg og resten av familien at dere også kan ha denne sykdommen. Barnet som vokser i magen din har kanskje også arvet sykdommen. Hva hadde du tenkt…
Genterapi
Hva er egentlig genterapi? Hvordan virker genterapi? Og hvorfor er genterapi så dyrt? Molekylærbiolog Caroline Bianchi Strømme og lege og medisinsk etiker Eirik Joakim Tranvåg snakker om genterapi i denne episoden av Biotekpodden. Programleder: Mette Risa, kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet. …
Human embryo models - with Dr. Jacob Hanna
*Denne måneden kommer Biotekpodden på engelsk. Neste måned er vi tilbake i norsk utgave. What are embryo models? Why do we need them? And when should we treat them like actual human embryos? How an embryo develops into a foetus is a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma.
Skal politiet få lete i din slekt?
Arendalsuka spesial: I over 20 år hadde det vært et mysterium hvem som sto bak drapet på Knut Kristiansen i Oslo i 1999. Politiet fant biologiske spor på åstedet, men da de søkte i sin egen database over tidligere straffedømte, så fikk de ingen treff. I USA og Sverige har…
Crispr og genredigering i planter og dyr - 2023
Alt som lever på jorden, fra et gresstrå til elefanter og også oss mennesker, har en oppskrift for hvordan hver enkelt celle vi er satt sammen av skal fungere og hva cellene skal gjøre. Denne oppskriften er DNA-et vårt, og mange av de prosessene som skjer i mennesker, dyr og…
Paleogenomikk - arkeologi i vårt arvemateriale
I denne episoden tar Biotekpodden lytterne med på en ganske annerledes reise. Vi skal besøke Neanderdalen i Tyskland, Denisovahulen i Russland og et forhistorisk Grønland. Vi skal dra tusenvis, og også millioner, av år, tilbake i tid. Og vi skal reise inn i oss selv, inn i menneskets arvemateriale, og…
Du spør - Bioteknologirådet svarer
Er det farlig å spise GMO-mat? Bør jeg lagre navlestrengsblodet til mitt nyfødte barn? Hvor kan jeg ta en gentest hvis jeg har nær familie med alvorlig, arvelig sykdom? Finnes det en genterapi for sykdommen jeg har? Kan forsikringsselskap kreve at jeg opplyser om resultater av privat gentesting…
Kunstig intelligens og bioteknologi
Det har vært mye diskusjon om kunstig intelligens, hva det kan brukes til og frykt for at utviklingen nå har gått for fort. Lærere har vært bekymret for at elever skal bruke språkmodeller til å jukse på innleveringer og eksamen, en bildemodell har utkonkurrert menneskelige kunstnere og det er stor…
Crispr og genredigering i mennesker - 2023
Med genredigering kan man endre arvestoffet til mennesker og andre levende organsimer. Det har åpnet for nye medisinsker behandlinger av sykdom som vi i dag ikke kan kurere, men åpner også for å gjøre genetiske endringer som vil gå i arv. Hva skjer innen genredigering og Crispr nå? Og hvor…