Publisert: 22. mai 2012

Forbrukerombudet har bedt firmaet Gonidio International AS om å stanse markedsføring av genetiske selvtester fordi de spiller på foreldres frykt for barns sykdom.

Portrett av Gry Nergård
Forbrukerombud Gry Nergård

– Jeg mener denne markedsføringen er urimelig da den utnytter foreldres sårbarhet og frykt for at barna deres skal bli utsatt for sykdom, sier forbrukerombud Gry Nergård i en kommentar på Forbrukerombudets egne nettsider.

Forbrukerombudet mener dessuten at markedsføringen ikke gir tilstrekkelig informasjon med hensyn til de etiske problemstillingene knyttet til gentesting, og prinsippet om at man skal ha «rett til å ikke vite».

Bioteknologinemndas leder Lars Ødegård har tidligere advart mot Gonidios tilbud. Bioteknologinemnda mener at foreldre ikke skal kunne bestille private gentester til egne barn under 16 år.

– Når det gjelder barn, bør vi være føre var og sikre at ingen blir pådyttet informasjon om arvelige egenskaper som de kanskje ville ønske de slapp å vite om, sier Bioteknologinemndas leder Lars Ødegård.

Barnet bør selv kunne bestemme om det ønsker genetisk informasjon om seg selv når det blir myndig. Derfor bør eventuelle gentester av friske barn utsettes til barnet er 16 år og selv kan samtykke, heter det i uttalelsen Bioteknologinemnda har vedtatt om genetiske selvester.

Se hva Otto D. Lück fra Gonidio sa om deres tilbud om gentesting på Bioteknologinemndas åpne møte 11. april:

Mer:
Les hva Forbrukerombudet sier på deres nettsider

Les Dagbladets omtale

Les mer om Bioteknologinemndas syn på selvtester