Publisert: 20. november 2012

Bioteknologinemnda bør ta over ansvaret for å gi Patentstyret råd om etiske spørsmål ved bioteknologiske patentsøknader. Det foreslår Bioteknologinemnda selv.

Av Andreas Tjernshaugen

Portrett
Ingvild Riisberg, medlem av Bioteknologinemnda. Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet

I dag finnes en egen etisk nemnd for patentsaker. Den skal, når Patentstyret selv er i tvil, vurdere om bioteknologiske patentsøknader strider mot grunnleggende etiske normer i det norske samfunnet. Men i de åtte årene den har eksistert har Den etiske nemnda for patentsaker bare blitt rådspurt av Patentstyret om én eneste sak. Justisdepartementet lufter i et høringsnotat flere forslag for å involvere Den etiske nemnda for patentsaker mer i diskusjonen om omstridte patenter.

Bioteknologinemnda støtter i sitt høringssvar et forslag om at alle som ønsker det, kan kreve at bioteknologiske patentsøknader framlegges for en etisk vurdering. Det kan føre til at noen flere saker havner på den ansvarlige nemndas bord. Bioteknologinemnda mener dessuten at det rådgivende organet må ha rett til å ta opp saker på eget initiativ, og at etikk-vurderingene må kunne omfatte selve patentsystemet i tillegg til enkeltpatenter.

– Har kompetansen

Samtidig tilbyr altså Bioteknologinemnda seg å ta over oppgavene til Den etiske nemnda for patentsaker. Det vil være en enkel og kostnadseffektiv måte å innhente etiske råd i de relativt få sakene dette gjelder, skriver Bioteknologinemnda.

– Bioteknologinemnda har den kompetansen og bredden som trengs for å gi slike etiske råd, sier Ingvild Riisberg. Hun er medlem av Bioteknologinemnda og har vært med på å utforme forslaget.

Bakgrunnen for diskusjonen er at patentloven sier at man ikke kan få patent hvis kommersiell utnyttelse av oppfinnelsen ikke er forenlig med offentlig orden eller moral, altså grunnleggende etiske normer i det norske samfunnet. Ordningen med en etisk patentnemnd ble innført i 2004 da patentloven ble endret for å gjennomføre et EU-direktiv om rettslig vern av bioteknologiske oppfinnelser (direktiv 98/44/EF, ofte omtalt som «biodirektivet» eller «patentdirektivet»). Den etiske nemnda for patentsaker var ett av flere tiltak Stortinget vedtok med sikte på å unngå at det ble gitt etisk problematiske patenter på bioteknologiområdet.

Nå har Justisdepartementet sendt ut et høringsnotat hvor de ber om vurderinger av hvordan disse tiltakene har fungert. Ved siden av spørsmålet om etisk nemnd, tar Bioteknologinemndas høringssvar opp en rekke andre spørsmål om regelverket for bioteknologiske patenter.

Les mer:

Bioteknologinemndas høringsuttalelse