Publisert: 7. november 2013

Et flertall i Bioteknologinemnda med unntak av ett medlem støtter forslaget om å endre organets navn til Bioteknologirådet.

Forslaget kom før sommeren i et høringsnotat utarbeidet av Helse- og omsorgsdepartementet i samarbeid med Miljøverndepartementet.

Flertallet i Bioteknologinemnda mener at departementets forslag til navn har flere fordeler. Det reflekterer mandatet og arbeidsoppgavene, det er lett å skrive og greit å uttale. Navneendringen blir ikke stor, slik at Bioteknologinemnda som merkevare ikke vil svekkes merkbart. At det engelske navnet kan forbli uendret, er også en fordel.

Svakheten ved navnet er at det kan ligne for mye på Teknologirådet. Derfor har nemndaogså drøftet andre alternativer. Konklusjonen til flertallet er at departementets forslag er akseptabelt.

Bioteknolognemndas medlem Ali Reza Tirna går inn for å bevare dagens navn. Medlemmet mener at når man først går til det skritt å endre navnet, med alle de ulempene det innebærer, må man ha større perspektiver enn de juridiske assosiasjonene knyttet til ordet nemnd kontra råd. Departementets forslag til nytt navn genererer nye problemer som rammer publikum ved å skape forvirring og vanskeligheter med å finne frem.

Den foreslåtte endringen av Bioteknologinemndas navn krever endring i bioteknoloigloven og genteknologiloven. Høringen tar også opp spørsmålet om en ny forskrift for Bioteknologinemnda.

LES MER:
Bioteknologinemndas uttalelse
Høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet i samarbeid med Miljøverndepartementet