Publisert: 13. mars 2014

Flyfoto
Byen Namur i Belgia hvor tønnene med avføring fra middelalderen ble oppdaget i 1996. Foto: Scandinavian Stockphoto

Forskere fant spor etter antibiotikaresistente tarmbakterier i 700 år gamle prøver.

Av Andreas Tjernshaugen i tidsskriftet GENialt

Bakterier skiller ut antibiotika for å drepe konkurrenter og utvikler antibiotikaresistens for å forsvare seg. Dette kjemiske våpenkappløpet foregår også mellom ulike bakterier som kjemper om plassen i tarmen din. Fenomenet er viktig å forstå både fordi bakteriefloraen i tarmen har stor betydning for helsen, og fordi økt resistens mot antibiotika som brukes som legemidler er en alvorlig helsetrussel.

LES MER: Antibiotika farvel?

Nå har forskere fått ny innsikt i hvordan tarmbakterienes kamp for tilværelsen har foregått gjennom århundrene. De studerte 700 år gammel, forsteinet avføring som var bevart i forseglede tønner begravd under byen Namur i Belgia.

Granskingen av disse dyrebare fossilene med elektronmikroskop viste at de inneholdt mange bakteriofager, som er virus som infiserer bakterier og utnytter dem til å formere seg. Bakteriofagene utveksler DNA med bakteriene og kan bidra til å overføre gener fra en bakterie til en annen – inkludert gener for antibiotikaresistens.

Analyse av DNA fra de 700 år gamle bakteriofagene avdekket store mengder gener for antibiotikaresistens. Overraskende nok fant forskerne mer resistensgener i den fossile avføringen enn man finner i moderne avføringsprøver. En mulig forklaring er at de urenslige forholdene i middelalderbyene skjerpet konkurransen mellom tarmbakteriene.

Kilde: Science