Publisert: 26. mars 2014

Bioteknologinemnda ber Helse- og omsorgsdepartementet sikre at Helsearkivregisteret ikke utleverer genetisk informasjon i strid med bioteknologiloven.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har sendt forslag til forskrift om Norsk helsearkiv og Helsearkivregisteret ut på høring. Forskriften regulerer etablering av Helsearkivregisteret, som skal inneholde pasientarkivmateriale om avdøde personer som har mottatt hjelp fra spesialisthelsetjenesten.

Bioteknologinemnda ber nå om at departementet drøfter og avklarer forskriftsforslagets  forhold til bioteknologilovens regler om vern av opplysninger om arvelig sykdomsrisiko. Dette bør avklares for å unngå at brukere av helsearkivregisteret uforvarende eller med forsett bryter bioteknologiloven, skriver nemnda i sitt høringssvar.

Paragraf 5-8 i bioteknologiloven fastslår at utenfor helsetjenesten er det som hovedregel forbudt å be om, motta, besitte eller bruke såkalte prediktive, presymptomatiske eller bærerdiagnostiske genetiske opplysninger om en annen person. Dette er opplysninger som anslår en persons genetiske disposisjoner for å utvikle ulike sykdommer i løpet av livet, eller for å overføre slik genetisk risiko til neste generasjon.

Bioteknologinemnda understreker at pasientarkivmaterialet som foreslås innlevert til Norsk helsearkiv for mange pasienter vil inneholde informasjon som faller inn under bioteknologilovens § 5-8. Samtidig vil enkelte av gruppene HOD oppgir som hovedbrukerne av Helsearkivregisteret ikke ha lov til å be om, motta, besitte eller bruke slik informasjon om andre.

Bioteknologinemnda ber derfor departementet gjøre de nødvendige tiltak for å sikre at Helsearkivregisteret ikke utleverer genetisk informasjon i strid med bioteknologilovens § 5-8.

Les mer:
Bioteknologinemndas høringsuttalelse