Publisert: 28. mai 2014

Tre barn som leker i gresset
Foto: iStock

Bioteknologirådet inviterer til åpent møte.

(Bioteknologirådet er det nye navnet på Bioteknologinemnda fra 1. juni 2014)

Tid: Torsdag 12. juni kl. 13:30-15:30.
Sted: Speilsalen, Grand Hotel

Møtet er gratis og åpent for alle.

Når samfunnet medvirker til at barn blir til gjennom assistert befruktning, har myndighetene et ansvar for at dette skjer på en måte som sikrer barnets interesser og rettigheter. Barnas beste er et viktig utgangspunkt når vi diskuterer hvem som skal få hjelp til å stifte familie gjennom assistert befruktning, hvilke behandlingsformer som skal tillates og hvordan hver enkelt søkers egnethet for slik behandling skal vurderes. Hvordan kan vi innrette tilbudet om assistert befruktning slik at det er til beste for barna som blir unnfanget?

Regelverket for assistert befruktning er omstridt – det gjelder blant annet forbudene i bioteknologiloven mot eggdonasjon, surrogati og assistert befruktning for enslige. Nå er reglene oppe til ny vurdering i forbindelse med den pågående evalueringen av bioteknologiloven. Bioteknologinemnda inviterer derfor til debatt om barnets beste i forbindelse med assistert befruktning:

  • Tilsier hensynet til barnas beste å utvide eller innskrenke tilbudet om assistert befruktning?
  • Hvilken rett bør barn unnfanget med donorsæd – og, dersom det blir tillatt, donoregg – ha til å kjenne sine biologiske foreldre?
  • Hvilke krav bør stilles til søkernes alder og fysiske og psykiske helse?
  • Hva sier forskningen om hvordan ulike familiekonstellasjoner påvirker barns oppvekst?

Innledere:

Professor Turid Suzanne Berg-Nielsen, forskningsleder ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP)

Bente Kvigstad Rønning, fagkonsulent ved Barne- og familieetaten, Oslo kommune

Anders Henriksen, jurist og seniorrådgiver i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, avdeling for kvalitet i barneverntiltak

Wenche Mobråten, psykolog og avdelingsdirektør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, avdeling for familie, forebygging og regelverksforvaltning

Morten Magelssen, universitetslektor ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo