Publisert: 24. juni 2014

Bioteknologirådet logo

Bioteknologirådet anbefaler at helsemyndighetene gir hiv-positive menn tilbud om sædvask ved assistert befruktning.

– Sædvask har ikke vært brukt som behandling i Norge tidligere. Dette er først og fremst aktuelt for par hvor mannen er hiv-positiv, og brukes for å unngå at viruset overføres til kvinnen og eventuelt videre fra kvinnen til barnet. Sædvask reduserer smittefaren ved unnfangelse og bør tillates som behandling i Norge, sier Kristin Halvorsen, leder av Bioteknologirådet.

I 2013 ble bioteknologiloven endret, slik at par hvor mannen eller kvinnen har en alvorlig og kronisk seksuelt overførbar infeksjon som hiv eller hepatitt kan søke om assistert befruktning. Et av de fremste argumentene for å endre loven på dette feltet var for å redusere smittefaren for partneren. Bioteknologirådet mener at tilbud om sædvask er en nødvendig del av det nå lovfestede tilbudet om assistert befruktning til par som lever med hiv-smitte.

Alle som søker om assistert befruktning i Norge må gjennom en medisinsk og psykososial vurdering. Bioteknologirådet understreker at denne vurderingen må sikre at behandlingen ikke tilbys par hvor infeksjonen er en så stor belastning at det går ut over deres omsorgsevne for barnet.

Avgjørelsen ligger hos Helsedirektoratet

Bioteknologiloven fastslår at spørsmål om å tillate nye metoder knyttet til assistert befruktning skal forelegges Bioteknologirådet. Rådets anbefaling sendes til Helsedirektoratet, som tar den endelige avgjørelsen om hvorvidt sædvask skal tillates i Norge.

 

Les hele uttalelsen fra Bioteknologirådet: Vil tillate sædvask ved assistert befruktning