Bioteknologien kan bidra til å løse vår tids største utfordringer, mener den amerikanske forskeren Drew Endy.
Av Hallvard Kvale i tidsskriftet GENialt
– Vi trenger flere positive historier om hvordan bioteknologi kan brukes til det beste for befolkningen og planeten vår, sa Endy til studenter og andre tilhørere i Trondheim og Tromsø i slutten av august.
Han er en ledende forsker og samfunnsdebattant innen såkalt syntetisk biologi, og førsteamanuensis ved det amerikanske universitetet Stanford.
– Filmer om bioteknologi er ofte mørke dystopier hvor gale vitenskapsmenn setter verdens framtid i fare. Det er viktig at vi også diskuterer og får fram potensialet til å bruke denne teknologien til positive ting, fortsatte han.
Viktige diskusjoner
Bioteknologirådet inviterte Endy til Norge for å bidra med perspektiver og ideer fra den internasjonale forskningsfronten innen bioteknologi. Rådet skal fram mot neste sommer evaluere dagens norske bioteknologilov. En viktig del av dette arbeidet er å bidra til diskusjoner om hvordan framtidens bioteknologi kan se ut, og hvilke muligheter og utfordringer dette kan by på for lovverket i de kommende årene.
– Målet med arbeidet mitt er å effektivisere, forenkle og forbedre metodene vi bruker for å programmere levende materiale til å gjøre spesifikke oppgaver, fortalte Endy.
– Dermed kan vi bruke gjær, bakterier og andre mikroorganismer til å utvikle nye typer energi, medisiner og mer miljøvennlige måter å produsere forbruksvarer på. Slik kan vi løse mange av vår tids største utfordringer. Tenk om vi kan finne en måte å lage en type bakterie som kan omdanne biologisk avfall til drivstoff til alle verdens biler?
Åpenhet og lekenhet
Hvilke produkter vil komme i framtiden, hva vil de bestå av og hvordan vil de se ut? Det vet vi ikke ennå, understreket Endy.
Han har derfor markert seg som en talsmann for åpenhet, lekenhet og samarbeid i utforskningen av hva de siste årenes gjennombrudd innen bioteknologi kan brukes til. Han har engasjert personer med helt annen bakgrunn – som antropologer, sosiologer og kunstnere – til å utforske bruksmulighetene for bioteknologien.
Blant annet fant en gruppe studenter opp et konsept for å lage yoghurt som kan fungere som en personlig lege – hvis du er i ferd med å bli syk, gjør yoghurten at avføringen din skifter farge. Ulike farger indikerer ulike sykdommer.
Mange ideer har kommet, men enda flere trengs, understreket Endy, som ba om at også norske studenter må engasjere seg i disse spørsmålene:
– Det er dere som er framtidens forskere, politiske ledere, næringslivstopper og aktivister, sa han, og la til med et smil:
– Men ikke føl noe press, altså.