Publisert: 7. april 2015

Kristin Halvorsen i studio
Bioteknologirådets leder diskuterer eggdonasjon på Dagsnytt 18 samme dag som vedtaket ble fattet.

Bør det norske forbudet mot eggdonasjon fjernes? Bioteknologirådets uttalelse om saken har startet en heftig debatt. Her er en oppsummering.

Av Hallvard Kvale

Før påske kom Bioteknologirådets uttalelse om eggdonasjon, hvor et flertall på ni av femten rådsmedlemmer gikk inn for å tillate eggdonasjon i Norge, på enkelte betingelser. Mindretallet på seks medlemmer ønsket at dagens forbud mot eggdonasjon i Norge skal bestå. Samme dag som vedtaket ble kjent, møtte leder i Bioteknologirådet, Kristin Halvorsen, til debatt i Dagsnytt 18 med KrF-politiker Olaug Bollestad og fertilitetslegen Øyvind Nytun.

LES MER: Intervju med medlemmer av Bioteknologirådet om eggdonasjon

I etterkant av Bioteknologirådets uttalelse har både tilhengere og motstandere av eggdonasjon meldt seg på debatten. Flere aviser har tatt stilling til spørsmålet på lederplass.  29. mars advarte VG mot å tillate eggdonasjon i Norge. Avisen argumenterte, i likhet med Bioteknologirådets mindretall, blant annet med at det gjennom hele menneskehetens historie har vært slik at kvinnen som føder et barn også er barnets biologiske mor, og at det er feil å fjerne denne forbindelsen. Dagen etter skrev Dagbladet en leder med overskriften ”Endelig ja til eggdonasjon”. Også Bergens Tidende har gitt støtte til å oppheve forbudet mot eggdonasjon. 30. mars møttes de politiske redaktørene i Dagbladet og VG til debatt om spørsmålet i Dagsnytt 18.

Bloggeren og feministen Sanna Sarromaa fikk mye oppmerksomhet for sin artikkel i VG, hvor hun argumenterte for å tillate eggdonasjon og fortalte om sin erfaring med å donere bort overtallige befruktede egg etter sin egen prøverørsbehandling. Også FrPs tidligere stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug meldte seg i en VG-artikkel blant tilhengerne av eggdonasjon. I artikkelen ble hennes standpunkt imøtegått av blant annet Høyres stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen og tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo.

Også unge magasin-skribenter har markert sitt syn: I det konservative tidsskriftet Minerva har Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise argumentert for å tillate eggdonasjon, mens KrF-politiker Ståle Halsne har gitt støtte til dagens lovforbud. I venstreorienterte Manifest Tidsskrift har Aksel Braanen Sterri tatt til orde for å tillate eggdonasjon.

NRKs Dagsnytt fulgte opp saken 7. april med et innslag om en kvinne som har dratt utenlands for å få eggdonasjon.

LES MER: Foreslår aldersgrense for eggdonasjon

Bioteknologirådets uttalelse om eggdonasjon er en del av rådets arbeid med å evaluere bioteknologiloven, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Loven, som er fra 2003, regulerer blant annet assistert befruktning, fosterdiagnostikk, gentesting, genterapi og kloning. En stortingsmelding om loven er ventet i denne stortingsperioden – sannsynligvis i 2017. Deretter begynner arbeidet med å utarbeide en ny lovtekst.

LES MER: Hele Bioteknologirådets uttalelse om eggdonasjon (pdf)

OPPDATERING: Rådsleder Kristin Halvorsen og rådsmedlem Inge Lorange Backer debatterte eggdonasjon med professor Johanne Sundby på Aktuelt (NRK1) 7. april. Se innslaget.