Publisert: 28. april 2015

Portrett
Bjørn Myskja, nestleder i Bioteknologirådet

 

Bioteknologirådet ber myndighetene svare om refusjonsordning for assistert befruktning i utlandet.

EUs pasientrettighetsdirektiv gjør at norske par nå kan få refusjon fra HELFO når de gjennomfører behandling med assistert befruktning i andre EU/EØS-land. Ordningen innebærer at par som får assistert befruktning ved privatklinikker i disse landene kan få refundert deler av utgiftene, mens par som behandles ved norske privatklinikker fortsatt må betale hele regningen selv. For å få refusjon må paret ha henvisning fra spesialist i Norge, oppfylle bioteknologilovens vilkår for behandling av barnløshet, og behandlingen de gjennomfører må være tillatt i Norge.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet stiller Bioteknologirådet flere spørsmål om ordningen.

– Vi påpeker det paradoksale i at norske pasienter nå kan få refusjon for assistert befruktning ved privatklinikker i utlandet, men ikke ved norske privatklinikker. I tillegg reiser refusjonsordningen enkelte økonomiske og medisinske spørsmål, som vi ber departementet svare på. Blant annet kan det bli vanskelig å kontrollere at ingen misbruker denne ordningen til å få behandlinger de ikke ville fått i Norge, sier nestleder i Bioteknologirådet, Bjørn Myskja.

Spørsmålene rådet ber departementet besvare er:

  • Vil norske privatklinikker bli likebehandlet med utenlandske når det gjelder refusjon?
  • Hva vil kostnadene for denne ordningen være og kommer eventuelle kostnader til å påvirke tilbudet som gis i Norge?
  • Hvordan kan man sikre at ordningen ikke brukes til å betale eller delbetale for behandlinger som ikke er tillatt i Norge?
  • Vil det gis refusjon for behandlingsformer som ikke er forbudt i Norge, men som frarådes på medisinsk eller annet faglig grunnlag?
  • Vil det iverksettes opplysningstiltak om bioteknologilovens bestemmelser rettet mot spesialistene som kan henvise til assistert befruktning?

Les hele brevet fra Bioteknologirådet her.