Er oppdrettsnæringen, forskere og politikere villige til å satse på genredigering? Er regelverket for genmodifisert mat tilpasset de nye metodene som nå tas i bruk? Og vil norske forbrukere kjøpe genredigert laks?
Tid: Tirsdag 22. november kl. 18-20
Sted: MESH, The Lounge, Oslo (Tordenskiolds gate 3)
Arrangører: Bioteknologirådet og Tekna biotek
Enkel servering. Påmelding her.
Den nye genredigeringsmetoden CRISPR gjør det mulig å gjøre genetiske endringer i alle typer organismer raskere, billigere og mer presist. Norske og utenlandske forskere prøver allerede å bruke CRISPR for å lage laks som kan gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig og lønnsom. Noen arbeider med å lage oppdrettslaks som er steril, så den ikke kan pare seg med villfisk. Andre ønsker å gjøre laksen mer motstandsdyktig mot sykdom. Enkelte av disse endringene gjøres ved å sette inn bestemte gener fra villaks, men andre kan gjøres kun ved å «skru av» enkelte gener, uten å sette inn nytt DNA. Likevel mener mange at det er mye usikkerhet knyttet til bruk av en så ny metode.
Flere spår at genredigert mat kommer til å bli en milliardindustri. Kan CRISPR endre en GMO-debatt som lenge har stått på stedet hvil, med steile fronter? På dette møtet skal forskere, næring, politikere og miljøinteresser svare på om genredigert laks er noe for sjømatnasjonen Norge.
Program:
- Kort intro om CRISPR / Sigrid Bratlie Thoresen, seniorrådgiver i Bioteknologirådet
- Avlsarbeid på oppdrettslaks i dag / Odd Magne Rødseth, Aquagen
- Bruk av CRISPR på oppdrettslaks / Anna Wargelius, forsker, Havforskningsinstituttet
- Næringens innstilling til bruk av CRISPR i avlsarbeid på oppdrettslaks /Henrik Stenwig, direktør for miljø og helse, Sjømat Norge
- Miljøperspektiver på CRISPR-laks / Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og ungdom og styremedlem i Nettverk for GMO-fri mat og fôr
- Heidi Nordby Lunde, Høyre
Velkommen!