Stadig flere nordmenn får kreft, i takt med at vi lever lengre. Hva kan nye behandlingsformer bety i kampen mot denne folkesykdommen?
Se frokostforedrag med kreftforsker Johanna Olweus.
Tid: 22.11 kl. 8.15–9.30
Sted: Håndverkeren, Galleriet (1. etg.), Oslo
Mer enn 32 500 nye tilfeller av kreft ble diagnostisert i Norge i 2015. De tradisjonelle behandlingene har til dels alvorlige bivirkninger. Nå viser en ny behandlingsform kalt immunterapi svært lovende resultater i kliniske utprøvinger mot blant annet føflekkreft, lungekreft og stadig flere andre kreftformer.
Tradisjonelle behandlingsformer angriper selve kreftcellene, men rammer også andre celler i prosessen. Immunterapi baserer seg i stedet på å stimulere kroppens egne immunceller for å få dem til å angripe kreftcellene. Noen av de mest lovende formene for immunterapi gjøres ved genterapi, hvor immuncellenes gener påvirkes. Bivirkningene ved slik behandling er i de fleste tilfeller mildere enn ved tradisjonell kreftbehandling.
Norske forskere er i front i denne utviklingen. I dette frokostforedraget vil professor Johanna Olweus forklare hvordan immunterapi mot kreft virker, og forskjellen på ulike behandlingsformer. I tillegg vil hun diskutere strategier for å behandle pasienter som i dag ikke har effekt av slik behandling.
Johanna Olweus er forskningssjef ved Radiumhospitalet og professor II ved Universitetet i Oslo.
Les mer: Jeg ble kreftfri!
Les mer: Genterapi: Store muligheter og dype fallgruver
Les mer: Nytt håp for barn med leukemi