Ved hjelp av bioteknologi kan man bruke fornybare råvarer til å lage nyttige produkter eller miljøvennlig energi. Bioøkonomien kan gi oss bedre forbruksvarer, grønn energi, nye arbeidsplasser og redusert klima- og miljøbelastning.
Fossilt brennstoff har gitt oss billig energi og økt velstand, men også stadig økende klimaproblemer. I bioøkonomien bruker man bioteknologi til å foredle biomasse fra planter eller mikroorganismer til energi, mat og ulike produkter på en miljøvennlig måte. En vellykket bioøkonomi kan også skape nye arbeidsplasser. Det er anslått at bioøkonomien i Norge allerede sysselsetter 140 000 personer og skaper verdier for over 300 milliarder kroner. Men potensialet er enda større.
Hva skal til for å gjøre Norge til en blomstrende bioøkonomi? Hvordan kan vi utnytte de ulike råstoffene i norske fjorder, jorder, skoger og fjell til å dekke flest mulig behov og skape mest mulig verdi? Og hvor langt har forskerne egentlig kommet med «andregenerasjons» biodrivstoff som ikke baserer seg på matplanter som mais og raps?
Foredragsholder Vincent Eijsink er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og leder flere forskningsprosjekter med mål om å finne råstoffer og utvikle prosesser som kan drive den norske bioøkonomien fremover.
Tid: Onsdag 18. januar, 8:15-9:30. Frokost fra 8:15, foredraget begynner 8:30.
Sted: Håndverkeren, Galleriet (1. etg.), Oslo
Gratis og åpent for alle.
Møtet strømmes på nettsidene våre og på Facebook-sidene våre.