Tid: 8.15-9.30 (frokost fra 8.15, foredrag starter 8.30)
Sted: Håndverkeren, Oslo
Gratis og åpent for alle. Påmelding her.
Noen mener at det første mennesket som kommer til å bli tusen år allerede er født. Store selskaper som Google satser milliarder og ansetter noen av de aller smarteste forskerne for å finne måter å bremse eller stanse aldring på.
Det er mange ulike strategier: Erstatte syke organer med nye laget på laboratoriet; tilføre ungt blod til gamle personer; bruke stamcelleteknologi for å bremse eller snu aldringen i cellene; endre arvestoffet vårt. Og mye mer. Noen behandlinger prøves allerede ut på mennesker, andre er bare på idéstadiet. Mye forskning gjenstår, men tenk om man lykkes?
Hva skjer hvis vi blir 200 år? Hva skal vi bruke den ekstra tiden på? Enda flere tiår på kontoret? Eller skal pensjonsalderen bli den lengste delen av livet vårt? Vil vi ha nok mat og plass? Hvilke goder må vi gi avkall på om alle skal leve lengre? Og hva blir konsekvensene hvis vi kan stoppe aldring helt, så vi lever evig?
Enkelte vil mene at aldring er en sykdom som bryter ned kroppen, noe vi må finne en kur mot og forhindre. Andre mener at aldring og vissheten om at vi skal dø er en sentral del av hva det vil si å være menneske, og som vi bør akseptere.
Vi vil alle leve lange, meningsfulle liv. Men finnes det en grense? Hvor langt er lenge nok for deg? Bioteknologirådets seniorrådgiver Sigrid Bratlie vil fortelle om vitenskapen bak de ulike metodene for å bremse aldring. Hun får selskap av filosof Ingvild Torsen, som er førsteamanuensis ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk ved Universitetet i Oslo. Sammen inviterer de til samtale med publikum om filosofiske og eksistensielle perspektiver som muligheten for å utsette livets slutt åpner for.
Velkommen!