Persontilpasset medisin er ikke lenger en fjern fremtidsvisjon. Hva bør være målene for en norsk satsing, og hva skal til for å nå disse?
Tid: Tirsdag 15.8., kl. 12.30-14.00
Sted: MS Sandnes, ved kaia Pollen, Langbryggen, Arendal (kart)
Arrangører: Bioteknologirådet*, K.G. Jebsen-senter for genetisk epidemiologi – NTNU, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Kreftregisteret og Oslo Cancer Cluster.
* Bioteknologirådet er medlem av Norsk kreftgenomikk konsortium (NGC).
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Se video her!
Persontilpasset medisin handler om at forebygging og behandling av sykdom skal bli bedre tilpasset den enkeltes biologi. Veien dit går via forskning på genetisk variasjon som gir innsikt i hvorfor noen blir syke, og andre ikke. Målet er bedre forebygging og økt sannsynlighet for at en behandling virker og med færre bivirkninger.
Slik målrettet behandling og diagnostikk har vi hittil sett innen kreftbehandling og sjeldne sykdommer. Ettersom våre gener påvirker de fleste sykdommer, er det ventet at genetisk kunnskap vil bli viktig for mange av folkesykdommene, slik som diabetes og hjerte- og karsykdom.
Alt fra fagmiljøer og politikere, til pasienter og næringsliv ser ut til å ønske denne utviklingen. Men hvordan komme dit?
Persontilpasset medisin har gått fra å være en fjern fremtidsvisjon til å bli et oppnåelig mål. På dette møtet vil Norges mest sentrale fagmiljøer og helsepolitikere diskutere både målet og hva som skal til for å nå det.
I panelet:
Ole Johan Borge, Bioteknologirådet
Anne Hafstad, Helsedirektoratet
Kristian Hveem, HUNT / NTNU
Bjørn Erik Thon, Datatilsynet
Giske Ursin, Kreftregisteret
Ketil Widerberg, OCC
Gunn Peggy Knudsen, Folkehelseinstituttet
Asbjørg Stray-Pedersen, overlege ved kvinne/barn-klinikken, OUS
Anne Grethe Erlandsen, Høyre
Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiet