Publisert: 3. juli 2017

Foto: iStock.
Foto: iStock.

Persontilpasset medisin er ikke lenger en fjern fremtidsvisjon. Hva bør være målene for en norsk satsing, og hva skal til for å nå disse?

Tid: Tirsdag 15.8., kl. 12.30-14.00
Sted: MS Sandnes, ved kaia Pollen, Langbryggen, Arendal (kart)
Arrangører: Bioteknologirådet*, K.G. Jebsen-senter for genetisk epidemiologi – NTNU, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Kreftregisteret og Oslo Cancer Cluster.
* Bioteknologirådet er medlem av Norsk kreftgenomikk konsortium (NGC).

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Se video her!

Persontilpasset medisin handler om at forebygging og behandling av sykdom skal bli bedre tilpasset den enkeltes biologi. Veien dit går via forskning på genetisk variasjon som gir innsikt i hvorfor noen blir syke, og andre ikke. Målet er bedre forebygging og økt sannsynlighet for at en behandling virker og med færre bivirkninger.

Slik målrettet behandling og diagnostikk har vi hittil sett innen kreftbehandling og sjeldne sykdommer. Ettersom våre gener påvirker de fleste sykdommer, er det ventet at genetisk kunnskap vil bli viktig for mange av folkesykdommene, slik som diabetes og hjerte- og karsykdom.

Alt fra fagmiljøer og politikere, til pasienter og næringsliv ser ut til å ønske denne utviklingen. Men hvordan komme dit?

Persontilpasset medisin har gått fra å være en fjern fremtidsvisjon til å bli et oppnåelig mål. På dette møtet vil Norges mest sentrale fagmiljøer og helsepolitikere diskutere både målet og hva som skal til for å nå det.

I panelet: 

Ole Johan Borge, Bioteknologirådet

Anne Hafstad, Helsedirektoratet

Kristian Hveem, HUNT / NTNU

Bjørn Erik Thon, Datatilsynet

Giske Ursin, Kreftregisteret

Ketil Widerberg, OCC

Gunn Peggy Knudsen, Folkehelseinstituttet

Asbjørg Stray-Pedersen, overlege ved kvinne/barn-klinikken, OUS

Anne Grethe Erlandsen, Høyre

Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiet