Publisert: 5. september 2017

Bushra Ishaq ønsker blant annet å løfte frem temaer som minoritetshelse og kvinnespørsmål.

Bushra Ishaq er utnevnt til nytt medlem i Bioteknologirådet etter NAKMI-direktør Bernadette Kumar. Ishaq er utdannet lege, og har markert seg som en aktiv samfunnsdebattant det siste tiåret. I 2010 ble hun tildelt Fritt Ords pris, med begrunnelsen at hun har bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn.

Bushra Ishaq sier at hun tar det som et tillitserklæring å få henvendelsen om å sitte i Bioteknologirådet, og understreker at det er viktig med mangfold i et slikt organ.

– Hvilke saker og spørsmål ønsker du å være med på å løfte frem som medlem av Bioteknologirådet?

– Med min bakgrunn er jeg selvsagt svært opptatt av minoritetshelse og kvinnespørsmål, men også verdispørsmål – særlig etiske dilemmaer – knyttet til hvordan moderne teknologi påvirker oss som individer, sier Ishaq.

Hvordan vil du presentere deg selv og din bakgrunn?

– Jeg er en lege som har arbeidet på flere ulike felter, både i Norge og i utlandet. Jeg har forskererfaring, samtidig som jeg har jobbet som kliniker både på sykehus og i primærhelsetjenesten. Der jobbet jeg blant annet med de svakeste gruppene i samfunnet vårt, som papirløse migranter. I tillegg har jeg vært aktiv i norsk offentlighet de siste ti årene med et samfunnsengasjement som gjør at jeg har en svært mangfoldig bakgrunn.

– Hva tenker du at du kan tilføre rådet av kunnskap og perspektiver?

– Jeg tror det jeg kan tilføre rådet må være i kraft av den jeg er, med bein i de ulike leirene jeg står i. Jeg tror jeg har et erfaringsgrunnlag og kontaktpunkter i samfunnsområder som er viktige for spørsmål som opptar rådet, og som vil bli enda viktigere i tiden som kommer.

Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen er glad for å få Ishaq med blant medlemmene i rådet.

– Med Bushra Ishaq har vi fått en ung, sterk og uredd stemme inn i Bioteknologirådet, som jeg er sikker på at vil bidra med klare meninger og viktige perspektiver på spørsmålene vi arbeider med, sier Halvorsen.