Tid: 1. november kl. 8.30-9.30 (frokost fra 8.15)
Sted: Håndverkeren, Galleriet (1,5. etg.). Rosenkrantz gate 7.
Arrangør: Bioteknologirådet
Gratis og åpent for alle. Påmelding her!
Møtet strømmes. Lenke her (med kalenderfunksjon)
Vi lever i «biologiens tidsalder». Genetikken er et fagfelt i rivende utvikling, og vi får nærmest daglig nye innsikter i hvordan gener påvirker liv og helse. Økt kunnskap om epigenetikkens effekter viser at genenes aktivitet også kan påvirkes av miljøet rundt. Geners aktivitet er en vesentlig del av hele vår individutvikling. De kan påvirkes av ytre faktorer som ernæring og fysisk miljø, men også psykisk påvirkning kan påvirke hvordan genene reguleres.
Selv om det har skjedd mye siden 1980-tallets polariserte sosiobiologidebatt om arv eller miljø, så er dette på ingen måte en avsluttet diskusjon.
Nå har også diskusjonen om transhumanisme kommet for fullt. Er det slik at siden evolusjonen arbeider så langsomt, så er det både vår plikt og rett å hjelpe den med de midler vi har til rådighet?
Spørsmålet om hva et menneske er kan besvares på mange måter, men noen klar fasit finnes ikke.
Dag Olav Hessen er professor i biologi ved Universitet i Oslo. Han har skrevet en rekke artikler innen evolusjon og økologi, fra genom til økosystemer og populærfaglige bøker om temaer knyttet til mennesket i naturen – og naturen i mennesket.