Publisert: 5. desember 2017

I et fjøs i Ås fins det kyr med en propp som går inn i magen, slik at det går an å se rett inn. Og stikke inn hånda!

Av Emil (9), Brage (9) og Hilde (39)

Du har kanskje lært at kua har fire mager? Men hva skjer egentlig i magen til kua når den spiser mat? Hvor blir det av alt gresset? Og kan vi gi kua andre typer mat?

SmåGENialt-reporterne Emil (9) og Brage (9) reiste til NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) i Ås kommune for å finne ut av dette.

I Ås møter vi forsker Liv Torunn Mydland. Og propp-kua «Dagros». Proppen i magen ligner på en propp fra et badekar. Men denne er mye større.

Liv Torunn forteller at det er mange bittesmå dyr og bakterier som bor i vomma til kua. De er snille, for de hjelper til med å tygge maten. Da kan kua få nok energi fra det den spiser til å lage melk til oss.

Liv Torunn forteller at de i fjøset her har hatt kyr med propper i magen i mer enn 30 år. Forskerne vet derfor mye om hva som skjer i magen til kua. Dermed vet de også hvilken type mat kua tåler best. Kua spiser som regel gress og kraftfôr. Men kan kua også få sine næringsstoffer fra trær, samt tang og tare? Det hadde vært fint, for det har vi jo mye av i Norge. Liv Torunn og andre forskere arbeider på et prosjekt innen bioteknologi som heter «Foods of Norway». Der tester de om kua kan spise andre typer mat enn det hun vanligvis gjør.

Før vi går inn i fjøset forklarer Liv Torunn hvordan kuas mager jobber sammen. I fjøset står 14 kyr i båsene sine. Vi må ta på oss frakk, skotrekk og hatt utenpå våre egne klær før vi går inn til dyrene.

Hvordan ser de små dyrene ut? Emil ser i mikro-skopet, som er et stort forstørrelsesglass. De små dyrene svømmer rundt omkring. De ligner på trilobitter, som er en type fossiler.

– Hvorfor må vi ha på oss ekstra klær når vi skal inn i fjøset?

– Det er for at vi skal holde oss rene selv, og for at vi ikke skal ta med sykdom inn til kyrne.

– Hva forsker dere på?

– Vi vil finne ut hvilke typer mat kua klarer å spise og hvilken mat som passer best for kua. Maten brytes ned i magene til kua, slik at hun får energi fra det hun spiser. Energien bruker kua til å vokse og lage kjøtt og melk til oss.

– Gjorde det vondt for kua å få satt i proppen?

– Det var kanskje litt ubehagelig, men kua fikk bedøvelse før hullet ble laget. Hun fikk også medisiner i en uke etterpå, slik at den ikke skulle ha det vondt.

– Gjør det vondt for kua å ha proppen i magen?

– Kua har ikke vondt når det er gått noen få dager etter operasjonen. Hun kan da gå ute og spise gress om sommeren. Kua får også kalver selv om hun har propp. Og vi kan melke den, slik som vi gjør med andre kyr. Det gjør heller ikke vondt for kua når jeg tar av lokket på proppen og stikker hånda rett inn i magen. Da kan jeg ta ut mat og se hvordan den er brutt ned.

– Men er det ikke slemt å ta ut mat som kua har spist, for da får den jo mindre å spise?

– Kyrne i fjøset får mye mat, så det gjør ikke noe om vi tar ut litt for å forske på den.

Vi lurer på hvordan det er å ha hånda inne i magen til kua. Brage får prøve. Han må bruke en lang hanske som går helt opp til skulderen hans. Det kjennes varmt ut, og det lukter litt som bæsj.
Han tar ut litt mat, og den er grønn og brun.

FAKTA: Kuas mager
De fleste har lært at kua har fire mager, men det er ikke helt sant. Kua har tre formager (rom) som heter vom, nettmage og bladmage, og en hovedmage som kalles løpen. Løpen ligner vår magesekk. Kua spiser som regel gress og kraftfôr. Kua er en drøvtygger, som betyr at hun først svelger maten nesten uten å tygge den. Etterpå gulper kua opp maten i munnen for å tygge den godt. Det som gjør at kua kan spise gress, i motsetning til oss mennesker, er den store vomma (cirka 100 liter). Her får kua hjelp av mange milliarder bittesmå dyr og bakterier til å bryte ned maten.