Publisert: 24. april 2018

mat i laboratorie
Foto: iStock.

 

Hvordan skal genredigert mat reguleres i fremtiden?

Ny teknologi, særlig genredigering med CRISPR, er i ferd med å endre hvordan man kan utvikle dyr og planter for matproduksjon og tas i bruk i stort omfang verden over. Hvilke muligheter og utfordringer gir denne utviklingen for norsk land- og havbruk? Hva mener forbrukerne? Og hvordan skal genredigert mat reguleres?

Under årets Arendalsuke kommer aktører fra hele verdikjeden, fra forskning og matproduksjon til politikk og forbrukerorganisasjoner for å diskutere disse spørsmålene.

Tid: Onsdag 15. august kl. 12.30-14.30 (lunsj fra 12)
Sted: Eureka kompetanse, Kystvegen 2b, Arendal
Arrangører: Bioteknologirådet, Aquagen, Bondelaget, Forbrukerrådet, Heidner biocluster, Nettverket for GMO-fri mat og fôr, NHO Mat og Drikke, Norsk Landbrukssamvirke, NMBU Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Senter for digitalt liv Norge, Sjømat Norge

Møtet strømmes her! 

Program

Ordstyrer: Kristin Halvorsen, leder i Bioteknologirådet

Fra forskningsfronten: Teknologien og produktene
Hvilke muligheter ligger i teknologien? Hvordan skiller ny teknologi seg fra klassisk genmodifisering (GMO)? Hvordan ønsker norske forskere å bruke genredigering?

Sjømat og landbruk: Hvordan ser næringen på genredigering?
Norske matprodusenter og næringsaktører har så langt ikke omfavnet GMO. Er dette i ferd med å snu? Hvilke hensyn blir viktige dersom genredigering skal bli en del av fremtidens matproduksjon?

Hva skal vi ha til middag? Forbrukerperspektiver
Forbrukere i Norge og andre land har tradisjonelt vært skeptiske til å spise genmodifisert mat. Hva vet vi om forbrukernes ønsker? Kan genteknologi gi forbrukerne det de vil ha?

Politikerdebatt
Både i Norge og resten av verden raser diskusjonene nå om hvordan genredigert mat skal reguleres i fremtiden. Hvilke rammer vil best legge til rette for å kunne utnytte potensialet i genteknologien, samtidig som viktige hensyn ivaretas? Vi får med oss et knippe stortingspolitikere med stort engasjement og mange meninger om fremtidens matproduksjon.

Panel: 
• Ørjan Brinkman, lederen for den Europeiske forbrukerorganisasjonen (BEUC)
• Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke
• Ola Hedstein, adm dir. i Norsk Landbrukssamvirke
• Odd Arne Rognli, instituttleder ved institutt for plantevitenskap, Norges miljø- og biotevitenskapelige institutt (NMBU)
• Harald Throne-Holst, seniorforsker Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Storbyuniversitetet – OsloMet
• Lars Petter Bartnes, leder Norges bondelag og bonde
• Geir Ove Ystmark, adm. dir. Sjømat Norge
• Jacob Seilø Torgersen, seniorforsker i Aquagen
• Ragnhild Forsberg, nestleder i Unge Venstre
• Steinar Reiten, Krf, medlem av næringskomiteen
• Geir Pollestad, Senterpartiet, medlem av næringskomiteen
• Torgeir Knag Fylkesnes, SV, medlem av næringskomiteen