Publisert: 25. juni 2018

Til tross for positive risikovurderinger har GM hveten fått konsekvenser for Canadas hveteeksport. Håpet er at importstoppen er kortvarig. Foto: iStock.

Hveteplanter langs veikanten i Alberta i Canada overlevde sprøyting med ugressmiddel. Undersøkelser viste at det var genmodifisert hvete som er resistent mot sprøytemiddelet Roundup. Plantene er imidlertid ikke godkjent for kommersiell dyrking.

Av Hilde Mellegård

En årvåken leverandør av ugressmidler oppdaget at noen planter langs en bilvei ikke lot seg knekke av sprøytemiddel, og myndighetene ble varslet. Analyser av plantene viste at de inneholdt DNA som ikke finnes naturlig i hvete, og som ofte blir brukt i genmodifiserte (GM) planter. Det er snakk om et lavt antall planter, men funnet har fått mye oppmerksomhet og konsekvenser for landets hveteeksport.

Isolert hendelse

Det kanadiske mattilsynet (The Canadian Food Inspection Agency) ble varslet i januar i år, og plantene er nå destruert. Hendelsen blir beskrevet som et isolert tilfelle. De kanadiske matmyndighetene har iverksatt flere tiltak for å spore opp kilden og overvåke området rundt veistrekningen i Alberta.

Ingen GM hvete på markedet

GM hvete er ikke tillatt i noe land. Det er nemlig ingen selskap som har søkt om godkjenning for kommersiell produksjon. I Canada blir det imidlertid dyrket andre genmodifisert vekster som er sprøytemiddelresistente, som raps, mais og soya. De første GM plantene ble tillatt for over 20 år siden

Også tidligere på avveie

Også tidligere, i 2013, 2014 og 2016, har GM hvete vært på avveie, men da i USA. Disse hvetetypene var imidlertid ikke de samme som plantene i veikanten i Alberta. DNA-analyser viste nemlig at det ikke var noen genetisk match.

Sporing av kilden

GM hveten er genetisk lik en type hvete som tidligere ble brukt i feltforsøk i Canada og USA. Dette ble avdekket etter omfattende undersøkelser, der også representanter fra bioteknologi-industrien var involvert. Men det kanadiske mattilsynet har ikke funnet en direkte sammenheng mellom feltforsøkene og plantene i Alberta. Feltforsøkene ble nemlig utført over 30 mil fra funnstedet i Alberta, og for omtrent 20 år siden. Under feltforsøk er det spesielle regler om avgrensning mot omgivelsene som gjelder.

Ingen risiko for helse eller miljø

Den genmodifiserte hveten utgjør ikke en helserisiko for mennesker eller dyr, ei heller en miljørisiko. Dette var konklusjonen fra risikovurderinger gjort av kanadiske helse- og matmyndigheter. De peker også på at GM planter med denne typen sprøytemiddelresistens har vært på markedet i over 20 år, uten at det er observert negative helseeffekter.

GM hveten har mest sannsynlig heller ikke kommet inn i mat- eller fôrproduksjonen, ifølge matmyndighetene.

Overvåkning

Myndighetene har så langt testet et større område rundt funnstedet i Alberta. De har ikke funnet GM hvete andre steder enn rett i nærheten av der de genmodifiserte plantene opprinnelig vokste. Området rundt vil likevel bli overvåket de neste tre årene for å sikre at eventuell GM hvete som spirer blir destruert.

Handelsproblemer

Til tross for positive risikovurderinger og flere tiltak har GM hveten i veikanten fått konsekvenser for internasjonal handel. Japan og Sør-Korea stoppet nylig import av kanadisk hvete som følge av hendelsen. Japan er blant de landene som importerer mest kanadisk hvete. Myndighetene i Canada er nå bekymret for at flere land vil følge etter.

Som en konsekvens av hendelsen har matmyndighetene utviklet en DNA-test for akkurat denne typen GM hvete. Handelspartnere kan da teste importert kanadisk hvete om de ønsker.

Håpet er uansett at importstoppen blir kortvarig.