Publisert: 12. november 2018

collage

Kartlegging av alle genene kan nå bestilles på nett til en overkommelig pris. Hva betyr forbrukergenetikken for deg og for samfunnet?

Tid: Tirsdag 11. desember kl. 8.30-10.30 (frokost fra 8.00)
Sted: Kulturhuset, Hovedsalen, Youngs gate 6, 0181 Oslo (kart her)
Arrangører: Bioteknologirådet, Forbrukerrådet og Norsk forening for allmennmedisin

Gratis og åpent for alle. Påmelding her!

Møtet strømmes. 

Gentester var lenge noe som først og fremst ble brukt på sykehus. 2017 markerte et kommersielt gjennombrudd for genetiske selvtester. I løpet av Black Friday-helgen var en gentest det 5. mest solgte produktet på Amazon. Nå er disse trendene også på vei til Norge.

Nå kan hvem som helst gå på nett og bestille gentester, uten noen henvisning fra lege. Utvalget er økende. Det fins tester for hvordan smaksløkene fungerer, om du har anlegg for sprint eller maraton eller hvor raskt kroppen din bryter ned koffein. Egne dating-sider kan foreslå kjæreste for deg tilpasset din genprofil. Men også tester som sier noe om for risiko for alvorlig sykdom, som kreft eller Alzheimers, kan bestilles på nettet. Vil du få kartlagt alle genene dine, så er det mulig til en pris som er overkommelig for mange.

Mens det offentlige jobber med strategier og planer for hvordan genetikk og persontilpasset medisin skal tas i bruk, skjer det en enorm utvikling på bruk av DNA utenfor helsevesenet. I tillegg til forbrukermarkedet, kan genetikk bli viktigere også innen andre samfunnsområder, som politi, idrett, skole og media.

Hvordan vil økt tilgang til genetiske opplysninger endre nordmenns syn på egen kropp og helse, på familierelasjoner og på fremtiden? Vil det private markedet påvirke helsevesenets prioriteringer og måter å jobbe på?

Ordstyrer: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet

 

Panel:

Asbjørg Stray-Pedersen: Hva er en gentest og hva kan de fortelle? 

Stray-Pedersen er overlege ved Nyfødtscreeningen og leder av Norsk forening for Medisinsk genetikk.

Trude Lorentzen: Da jeg møtte meg

Lorentzen er journalist og forfatter.

Henrik Vogt: Fra fastlegens perspektiv

Vogt er fastlege og samfunnsmedisiner.

Anne Kristin Vie: Det med liten skrift  

Vie er fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet.

Forbehold om endringer. Det blir samtaler med hver enkelt i paneler før alle samles til diskusjon til slutt. Det vil bli mulig å stille spørsmål fra salen.