Publisert: 9. januar 2019

forsker med saks
Foto: iStock.

Hva er genterapi? Kom og hør Sigrid Bratlie fortelle om det siste fra forskningsfronten og om etiske og samfunnsmessige sider ved utviklingen.

Tid: Onsdag 9. januar, kl. 8.30-9.30 (frokost fra 08.00)
Sted: Kulturhuset, Hovedrommet. Youngsgt. 6 0181 Oslo (kart her)
Arrangør: Bioteknologirådet

Gratis og åpent for alle. Påmelding her. 

Her er video fra møtet.

 

Utviklingen innen genterapi går raskt. De siste årene har utprøvinger gitt gode resultater innen behandling av en rekke sykdommer som muskelsykdommer, kreft, hudsykdommer, synstap og blodsykdommer. Neste generasjons genteknologier som CRISPR har også åpnet mange nye muligheter. Vi har nådd en milepæl: denne høsten skal norske myndigheter for første gang vurdere om genterapi skal tilbys av den offentlige helsetjenesten.

Samtidig står vi overfor noen store utfordringer. Hvem skal få genterapi, og hvem skal betale for det når prislappen for en behandling er syvsifret? Hvordan skal man regne på verdien av en slik behandling, når man ennå ikke vet om effekten er livsvarig? Er det bedre å gjøre genterapien på en befruktet eggcelle, som teknisk sett kan være enklere og mer effektivt, men som også går i arv til alle etterkommerne? De første genredigerte babyene er allerede født. Er det etisk forsvarlig å overstyre vår egen evolusjon på den måten? Er vi på vei mot designerbabyen når grensen mellom sykdom og egenskap blir uklar? Og kan vi vite om behandlingene er uten risiko?

Sigrid Bratlie er seniorrådgiver i Bioteknologirådet.