CRISPR-babyene er her – hva nå?
Tid: Mandag 21. januar kl. 18-20
Sted: Litteraturhuset i Oslo, sal Wergeland
Arrangør: Bioteknologirådet
På tampen av 2018 sprakk nyheten om at verdens første genredigerte babyer er født. En kinesisk forsker hadde ved hjelp av CRISPR klippet og limt i genene til to tvillingjenter. Målet var å gjøre barna resistente mot hiv. Fordi de genetiske endringene ble gjort mens jentene ennå bare var befruktede egg, vil de også gå i arv til alle etterkommerne. Dette er første gang noen har grepet inn i menneskets genetiske lotteri og overstyrt evolusjonen direkte.
Verden reagerte med sjokk og vantro, og det er bred enighet om at det ikke er forsvarlig å lage slike arvelige genetiske endringer. Ikke ennå. Og ikke på den måten, preget av hemmelighold og slurv. Men selv om de fleste fordømmer hendelsen i Kina, mener likevel flere store organisasjoner at det er aktuelt at vi i fremtiden vil lage CRISPR-babyer, og at vi må legge til rette for at utviklingen skjer på en god måte. Det understrekes imidlertid at det er viktig med samfunnsmessig konsensus om hvilken type bruk som er akseptabelt.
Bioteknologirådet tar derfor debatten. Er det etisk forsvarlig å overstyre evolusjonen på denne måten? Er det etisk forsvarlig å la være, hvis man kan forebygge alvorlig sykdom? Er det noen prinsipiell forskjell på å forebygge sykdom og lage genetiske forbedringer i friske mennesker, og hvor enkelt er det i så fall å sette en slik grense? Bli med på en av de viktigste bioteknologi-debattene vi noen gang har stått overfor!
Panel:
Asbjørg Stray-Pedersen, medisinsk genetiker
Bjørn Hofmann, etiker og medlem i Bioteknologirådet
Lilly Ann Elvestad er generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon
Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet
Ordstyrer: Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet