Publisert: 22. mars 2019

Genmodifisert laks kan bli å finne i amerikanske butikker allerede i 2020. Det blir da første gang et genmodifisert dyr selges som mat i landet.

Av Hilde Mellegård

Laksen har fått satt inn DNA fra andre fiskearter slik at den vokser raskere og dermed når slaktevekt tidligere. GMO-fisken er trygg å spise og genmodifiseringen er ikke farlig for fisken selv, ifølge det amerikanske mattilsynet (Food and Drug Administration, FDA). Laksen ble godkjent i USA i 2015 etter en 20 år lang prosess, men ble forbudt å importere på grunn av uklarheter rundt merking av laksen ved salg. Etter at bestemmelser for merking av GMO-mat nylig kom på plass, opphevet FDA i mars i år importforbudet.

Firmaet bak laksen, AquaBounty, sier de allerede har startet prosessen med å importere fiskeegg fra klekkeriet i Canada. Fisken skal vokse og bli matfisk i et lukket anlegg på land i delstaten Indiana.

GMO-laksen har vært solgt til canadiske forbrukere siden 2017. Canada krever ikke særskilt merking av GMO-laks, mens i USA må laksen merkes med at den er laget ved hjelp av bioteknologi.

I USA skal GMO-laksen merkes tydelig.