Soyaolje, som er gjort sunnere ved genredigering, er nå på det amerikanske markedet, ifølge bioteknologiselskapet Calyxt. Selskapet kaller det en historisk hendelse.
Av Hilde Mellegård
Soyaoljen har 80 prosent høyere innhold av oleinsyre og opptil 20 prosent mindre mettede fettsyrer enn vanlig soyaolje, hevder selskapet. Soyaoljen inneholder heller ikke transfett (herdet fett).
Olje med mer oleinsyre kan være bra for helsa. Oleinsyre er en omega-9 fettsyre. Forskning tyder på at umettede fettsyrer, som oleinsyre, bidrar til å holde kolesterolet i blodet på et gunstig nivå og reduserer risiko for hjertesykdom.
Men det er ikke bare sunnhet som er i fokus. Selskapet reklamerer også med at den genredigerte soyaoljen har lengre holdbarhet, og dermed mer er bærekraftig, enn andre oljer.
Ikke i butikkhyllene i første omgang
Amerikanske forbrukere kan ikke kjøpe genredigert soyaolje i butikken helt ennå. Første salg går til cateringbransjen, opplyser firmaet. Der vil oljen bli brukt til steking og i salatdressinger, i tillegg til i sauser.
Skrudde av gener
Hvordan er den genredigerte soyaoljen blitt til? Oljen blir laget av soyabønner fra soyaplanter. Med genredigering som verktøy skrudde forskere av to gener i soyaplantene. Disse to genene har betydning for hvordan plantene lager fettsyrer. Genredigering er nyere former for genmodifisering som er mer presise enn tidligere måter å endre gener på. CRISPR er den mest kjente metoden innen genredigering, men det var en annen teknologi, TALEN, som ble brukt for å lage de genredigerte soyaplantene. Små gensakser som kutter spesifikt i DNAet er imidlertid felles for begge metodene.
«Med genredigering som verktøy skrudde forskere av to gener i soyaplantene.»
Genredigert, men ikke GMO
Selv om forskerne brukte genteknologi for å endre på soyaplantens arvestoff, blir ikke planten regnet som en genmodifisert organisme – GMO. Hvordan kan det ha seg?
Siden det er mulig å utvikle planter med samme egenskaper gjennom vanlig brukte avlsmetoder, har myndighetene i USA besluttet ikke å definere og regulere disse genredigerte plantene som GMO. I EU er situasjonen annerledes. Der blir genredigerte planter regnet som GMO.
Forskerne i Calyxt valgte å bruke genteknologi i stedet for vanlige avlsmetoder fordi vanlig avl går langsommere. I tillegg er det risiko for at uønskede egenskaper kan følge med på kjøpet.