Publisert: 19. august 2019

Statsråd Olaug Bollestad (KrF), medlem i Bioteknologirådet Bente Sandvig, Nina Sandberg (AP), Mathilde Tybring-Gjedde (H), Sheida Sangtarash (SV) og Lilly Ann Elvestad i Funksjonhemmedes Fellesorganisasjon diskuterte fosterdiagnostikk, eggdonasjon og genredigering.

Bioteknologirådet arrangerte og deltok på flere arrangementer på Arendalsuka 2019. Genredigert mat og regulering, refleksjoner rundt bruken av ny bioteknologi, stamcelleforskning og hva som gjenstår for å få en nasjonal stamcellebank og kreftbehandling med genterapi var blant temaene som ble diskutert. Her kan du se opptak fra arrangementene.

Gir ny kunnskap om bioteknologi et sorteringssamfunn?

Lederen for Arendalsuka Øystein Djupedal, betegnet møtet om ny bioteknologi, muligheter, utfordringer og reguleringer som «en av de viktigste debattene i vår tid».

– Denne debatten berører mange, derfor bør vi ha en varsom debatt, sa tidligere leder i Bioteknologirådet Kristin Halvorsen i oppspillet til samtalen med politikere, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og medlem i Bioteknologirådet, Bente Sandvig.Hele samtalen om blant annet fosterdiagnostikk, eggdonasjon og genredigering kan du se her.

Genredigert mat – hvordan skal det reguleres?

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og direktør i Bioteknologirådet Ole Johan Borge.

Med genteknologi er det mulig å utvikle planter og dyr med stadig nye egenskaper. Hvilke muligheter og utfordringer skaper en slik utvikling? Bør dagens lovverk fornyes, og i så fall hvordan, eller gir dagens genteknologilov tilstrekkelig mulighetsrom?

– For å ta valg og beslutninger som er gode, trenger vi balansert informasjon og et Bioteknologiråd som løfter debattene slik at vi ikke går i skyttergravene. For «dette er grassalt vanskelig», sa Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Hele debatten med politikere og aktører fra forskning, matproduksjon og forbrukerinteresser kan du se her.

 

Nasjonal stamcellebank?

Bioteknologirådet deltok da Universitet i Oslo inviterte til debatt om nasjonale stamcellebank. Stamceller er et lovende forskningsfelt med mange muligheter og norske forskerne tar nå til orde for å etablere en bank med stamceller fra donorer. Så få donorer kan dekke behovet til nesten 70 prosent av Norges befolkning.

Se debatten her.

 

Kreftbehandling med genterapi – hvor går vi?

Mathilde Tybring-Gjedde (H), Ina Rangønes Libak (AUF), Sveinung Rotevatn (V), Sigrid Bratlie i Bioteknologirådet og Jónas Einarsson i RADFORSK om kreftbehandling med genterapi.

Bioteknologirådet, Kreftforeningen og RADFORSK deltok i innspillingen av podcasten RADIUM, som sendes senere. Panelet diskuterte genterapi for å behandle kreft og andre sykdommer, hvordan det offentlige Norge skal rigge seg for å ta imot de nye genterapiene og muligheter og utfordringer for å utvikle genterapi gjennom forskning og kliniske studier i Norge.

Samtalen med ekspertpanelet og den påfølgende politiske diskusjonen kan du se på Kreftforeningens facebookside her.