Publisert: 30. april 2020

I en skoleklasse er det i snitt minst én elev som har blitt til ved assistert befruktning. Hva er egentlig assistert befruktning, og hvordan gjøres det?

Av Aurora Almaas (14 år) og Leah Cornelia Gråbøl-Undersrud (13 år)

Noen voksne trenger hjelp for å kunne bli foreldre. Trine Skuland er forsker og jobber ved Reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Hun tar oss med inn i et rom hvor det er store frysetanker. I tankene ligger det egg, embryo og sædceller som gjør at mange par hvert år får hjelp til å få barn.

– Det er noen som ikke klarer å få barn selv. Det kan skyldes sykdommer eller årsaker som tette eggledere. Da klarer ikke egget å gå ned i livmoren og smelte sammen med en sædcelle slik at en baby blir født ni måneder senere. Noen menn har få sædceller, eller at sædcellene svømmer dårlig. Da kan det være vanskelig å lage barn, forklarer Trine.

Sædceller har nemlig en lang hale de svømmer med. Hvis halen ikke virker så godt, er det vanskelig å svømme helt frem til egget. Det er nemlig langt hvis du er en sædcelle. Det er også noen ganger leger eller forskere ikke finner ut av grunnen til at noen ikke får barn. Da er det bra at Trine og kollegaene hennes kan hjelpe mange par.

Vi, Aurora Almaas og Leah Cornelia Gråbøl-Undersrud, ville vite mer om hvordan et barn blir til på laboratoriet. Forsker Trine Skuland jobber med å hjelpe voksne som trenger hjelp til å bli foreldre og forklarte hva de gjør på laboratoriet. Alle foto: Elisabeth Gråbøl-Undersrud.

– Hva gjør dere i laboratoriet ved assistert befruktning?

– Vi gir kvinnen hormoner slik at hun produserer flere eggceller. Deretter tar vi ut eggcellene ved hjelp av ultralyd og legger dem i plastskåler. Etterpå blir eggcellene puttet inn i et varmeskap i noen timer. Gjennom et mikroskop kan forskerne følge hvordan eggene utvikler seg. Etter et par timer er eggcellene klare til å bli befruktet, sier Trine. Hun forklarer hvordan embryologene sprøyter en sædcelle inn i hver eggcelle slik at eggcellene skal bli befruktet. De eggcellene som ikke blir befruktet, blir ødelagt eller brukt i forskning for å få mer kunnskap. – De eggene som er befruktet, ligger i varmeskapet i to til fem dager. Så er de klare til å sprøytes inn i kvinnen. Forhåpentligvis er svangerskapet nå i gang.

– Kan en slik behandling mislykkes?

– Ja, for eksempel hvis eggene ikke blir befruktet eller at de befruktede eggene ikke utvikler seg som de skal. Selv om man har tatt ut åtte eggceller, kan det hende at ingen blir befruktet eller utvikler seg normalt. Da er det vanskelig å finne ut hva som har gått galt. Det kan være noe inni egget eller noe inni sædcellen som er feil. Med den teknologien vi har i dag, finner vi ikke alltid ut hvorfor eggene ikke blir befruktet eller ikke utvikler seg normalt. Dette er noe av det vi forsker på.

– Er det mulig for foreldrene å bestemme om barnet deres skal bli gutt eller jente?

– Nei, i Norge er det ikke tillat at foreldre kan velge om de vil ha gutt eller jente. Men det er ett unntak: Hvis foreldrene har gener som gjør at barnet kan få en alvorlig sykdom som bare rammer ett kjønn. Da kan foreldrene dra til utlandet og få hjelp der.

– Kan assistert befruktning være farlig for babyen?

– Det er gjort en del studier om babyer som er født etter assistert befruktning. Noen av de studiene viser at babyer som har blitt til med assistert befruktning, ikke blir oftere syke enn andre babyer. Samtidig har ikke assistert befruktning vart veldig lenge. Om disse barna kan ha større sjanser for sykdom senere i livet, er ikke forskere helt sikre på.

– Hvis to kvinner er kjærester og har lyst på barn, kan de få hjelp hos dere?

– I Norge kan to kvinner som er samboere få sædceller fra oss, og bli foreldre. To menn som er kjærester, trenger både egg og en kvinne som kan være gravid og bære frem barnet. Det er ikke lov i Norge.

– Får dere møte noen av babyene dere har vært med på å lage?

– Det er ikke så ofte foreldre kommer hit med barna etter de er født, men det hender vi får julekort med fine bilder. Da blir vi veldig glad. Vi har jo sett barna de første timene etter de ble laget. Det er fint å se barna etter de har kommet til verden også.

– Vil foreldrene fortelle barna sine at de er laget med hjelp av assistert befruktning?

– Foreldrene forteller det nok ikke til barna før de er litt eldre, så barna forstår mer hva assistert befruktning er. De fleste foreldrene blir litt lei seg fordi de kanskje føler at det er deres feil at de ikke klarer å lage barn på den naturlige måten. Par som er under behandling med assistert befruktning kan gå til en samtaleterapeut. Det hjelper ofte å snakke om ting som er vanskelig, også for foreldre, og ikke holde det inni seg.

Fakta:
Storbritannia var det første landet som utførte assistert befruktning. Norge var det første landet som fikk en lov om assistert befruktning. I dag er det nesten 60 000 barn som blir født i Norge hvert år. Tre-fire prosent av disse er blitt til etter assistert befruktning og disse tallene øker. I løpet av ett år er det 80 prosent av alle behandlinger som lykkes.