Publisert: 12. mai 2020

Foto: iStock

Forskere har identifisert proteiner som fremskynder utvikling av aldersrelaterte symptomer i rundorm. Funnene kan muligens bidra til forståelsen av aldringsprosessen hos mennesker.

Av Caroline Bianchi Strømme i tidsskriftet GENialt

Aldring er en kompleks biologisk prosess som fører til at kroppens fysiologiske egenskaper gradvis slutter å virke. Forskere verden over er interessert i å forstå hvordan vi eldes, særlig i sammenheng med hvordan en kan oppnå redusert forekomst av aldersrelaterte sykdommer – en såkalt sunn aldring. Rundormen er en viktig modellorganisme i aldringsforskningen fordi den har en rekke molekylære mekanismer som er overførbare til mennesker.

Forsinke aldersrelaterte symptomer

I en studie publisert i tidsskriftet Nature, har en gruppe kinesiske forskere identifisert proteiner som forhindrer sunn aldring i rundormen. Proteinene heter BAZ-2 og SET-6, og man ser at nivået av disse øker med rundormens alder. Ved å redusere genuttrykket av BAZ-2 og SET-6 har forskerne delvis kunnet bremse aldring, samt forsinke visse aldersrelaterte symptomer og dermed fremme sunn aldring.

Kan funnene overføres til oss mennesker?

Interessant nok er BAZ-2 og SET-6 proteiner som forekommer i flere pattedyr inklusiv mennesker. Ved å analysere eksisterende data fra mennesker har forskerne også funnet en positiv korrelasjon mellom uttrykk av disse proteinene og progresjon av Alzheimers sykdom. Det er derfor mulig at disse proteinene fremskynder aldersrelaterte sykdommer også i mennesker. Selv om funnene er relevante å undersøke, er det for tidlig å si om det å hemme disse proteinene faktisk kan forlenge liv og medvirke til sunn aldring hos mennesker.