Amerikanske leger har for første gang lyktes i å transplantere en grisenyre inn i en menneskekropp. I Norge venter mellom 400-500 mennesker på organdonasjon.
Når et livsviktig organ svikter er organtransplantasjon ofte den eneste løsningen. Men for at én person skal kunne få et nytt organ, må en annen person gi bort sitt. Xenotransplantasjon, å bruke organer fra dyr i mennesker, har av forskere blitt sett på som et mulig alternativ til transplantasjon av livsviktige organer fra mennesker.
Mye av forskningen har fokusert på gris da den har organer som ligner menneskelige organer i størrelse og funksjon. Men gris har et sukkermolekyl på utsiden av cellene som vi mennesker ikke har. Dette gjør at immunsystemet vårt vil gå til angrep på, og ødelegge, et slikt transplantert organ.
Forskerne i New York har prøvd å løse dette ved å bruke gris som er genmodifisertslik at de ikke har dette sukkermolekylet på cellene sine. Nylig koblet amerikanske kirurger, ledet av Dr. Robert Montgomery, en slik grisenyre til blodomløpet til en hjernedød kvinne. Kvinnens kropp ble holdt kunstig i live under forsøket som gikk over tre dager. Nyren fungerte som den skulle, den filtrere avfallsprodukter og overflødig væske fra blodet og produserte urin. Men enda viktigere; kvinnens kropp så ut til å godta nyren. Kvinnens familie hadde samtykket til forsøket.