Hoftedysplasi (HD) er en feil i hofteleddet som kan gi store smerter hos hunder. Spesielt store rasehunder er utsatt. Nå kan en av årsakene korrigeres med genredigering.
Den koreanske forskeren Dong-Ern Kim og hans kolleger fra Chungnam nasjonale universitet brukte donerte bindevevsceller fra en 18 måneder gammel labradorretriever med hoftedysplasi som utgangspunkt. De visste på forhånd at 25 ulike genfeil var knyttet til hoftedysplasi i hunder, og hvilken av disse genfeilene som var den viktigste.
Kim og de andre forskerne utviklet et genredigeringsverktøy som skulle korrigere den viktigste genfeilen og som samtidig satt inn et gen slik at de genredigerte cellene lyste opp grønt under UV-lys. På denne måten kunne forskerne bruke UV-lys for å velge ut de bindevevscellene som hadde fått ønsket endring. Cellekjernene fra disse genredigerte cellene satte de inn i eggceller hvor kjernen hadde blitt tatt ut, og disse eggcellene ble så satt inn i en surrogatmor.
Forsøket resulterte i to valper som er kloner av den 18 måneder gamle labradorretrieveren, men uten genfeilen forskerne tror kan forårsake hoftedysplasi. Forskerne skal nå følge opp valpene og se om de utvikler tegn på hoftedysplasi. Selv om den antatt viktigste genfeilen er korrigert, så gjenstår ytterligere 24 andre genfeil som også kan gi vonde hofter.