Caroline
Publisert: 21. september 2023

Én enkel sprøyte hindrer eggløsning hos hunnkatt i minst to år.

Tallet på hjemløse katter øker jevnt og trutt og en hjemløs katt kan i teorien gi opphav til tusenvis av nye kattunger. Kirurgiske steriliseringsmetoder er kostbare og kan være vanskelige å gjennomføre i praksis. Nå kan en ny genterapi få bukt med problemet.

Med en enkel dose genterapi har amerikanske forskere fra Massachusetts General Hospital klart å gjøre katter sterile i minst to år. Forskningsstudien er liten, men resultatet er likevel lovende: de seks kattene som fikk genterapien ble sterile. De tre som ikke fikk genterapi fikk alle kattunger. Studien ble publisert i tidsskriftet Nature Communications.

– Dette er et fantastisk arbeid og et stort fremskritt, sier forsker og direktør for dyreforskning ved Cincinnati Zoo & Botanical Garden, William Swanson, til tidsskriftet Science.

Den nye prevensjonsmetoden innebærer å injisere genterapien inn i kattens muskler. Genterapien gjør at muskelcellene begynner å uttrykke hormonet «antimullerhormon» (AMH). Hormonet påvirker utviklingen av hunkattens eggfollikler, slik at hun ikke får eggløsning. Siden genterapien ikke blir integrert i muskelcellenes arvemateriale, er det imidlertid sannsynlig at effekten vil avta over tid etter hvert som cellene regenererer.

Studien blir omtalt som svært spennende, men det påpekes også at det trengs mer forskning for å konkludere om metoden er effektiv over lengre tid.

Kilde:
https://doi.org/10.1038/s41467-023-38721-0
I den italienske hovedstaden Roma bor det svært mange hjemløse katter. Kanskje en ny genterapi kan løse problemet? Foto: iStock