Stine
Publisert: 6. desember 2023

At noen dyrearter kan formere seg ukjønnet er ingen nyhet, men hvilke gener som gjør dette mulig har vi visst mindre om. Frem til nå.

Hos pattedyr og mange andre arter trengs en hunn og en hann for å lage avkom. Men noen dyrearter har evnen til formering ved partenogenese, som innebærer at hunnen kan legge ubefruktede egg som gir levende avkom. Nå har britiske og amerikanske forskere identifisert gener som gjør arter av fruktfluer i stand til denne typen ukjønnet formering.

Forskerne sammenlignet genomet til to stammer av fruktfluearten Drosophila mercatorum, der én stamme kun formerer seg kjønnet, mens den andre også kan formere seg ukjønnet. De undersøkte også hvilke gener som var aktivert i flueeggene ved de to reproduksjonsstrategiene og som kunne være med å styre partenogenese.

Så testet de ut hvilke av disse genene som var viktige for ukjønnet formering ved å gjøre forsøk på en slektning vi kjenner godt, D. melanogaster (bananflue). Bananfluen kan ikke formere seg uten befruktning. Forskerne skrudde opp eller ned uttrykket av enkeltgenene i ubefruktede bananflue-egg. Deretter testet forskerne ulike kombinasjoner av genene de fant frem til. De satt inn ekstra kopier av to gener, skrudde ned uttrykket av et annet, og fikk slik frem levende bananfluer som også selv var i stand til ukjønnet formering.

For deg som har glemt å lukke lokket til beholderen for matavfallet og funnet kjøkkenet fullt av fruktfluer var dette kanskje det siste som sto på ønskelisten til jul i år?

Kilde:
https://doi.org/gsjdzx