En femtedel av alle voksne estlendere har donert DNA til Estlands biobank. Nå får de informasjon om genene sine tilbake.
I sommer fikk 210 000 estlendere muligheten til å logge seg inn på nettet og få informasjon om sine gener: fra sykdomsrisiko og slektskap – til hvordan kroppen håndterer koffein eller bryter ned ulike medisiner. Estlenderne har tidligere donert DNA til den estiske DNA-biobanken: en database drevet av det estiske genomsenteret ved universitetet i Tartu som samler genetisk informasjon om den estiske populasjonen, til bruk i medisinsk forskning.
– Vi er utrolig takknemlige for alle deltakerne og kan nå tilby dem informasjon om egen genetikk som vil hjelpe dem med å adressere helserisiko på et tidlig stadium og lære mer om sitt opphav, sier Lili Milani, leder for den Estiske biobanken, i en pressemelding.
Forskerne ønsker også å studere hvordan informasjonen om egne gener vil påvirke deltakernes atferd, for å finne ut hvordan man best kan redusere risiko for sykdom.
Gir tilbake til dem som har bidratt
Informasjon om DNA-et i en populasjon kan være nyttig for forskning på genetikk og sykdom. Det er imidlertid en rekke problemstillinger knyttet til slike DNA-databaser rundt personvern, lagring av data og hvem som har rettighetene til data.
En av grunnene til å dele genetisk informasjon er å anerkjenne dem som har donert. Et annet argument er at hvis forskningen frembringer informasjon om sykdom eller risiko for sykdom i genomet, så blir det feil å ikke dele det med dem det angår.