Ved hjelp av kunstig fotosyntese dyrker amerikanske forskere planter i mørket. På denne måten mener forskerne mat kan dyrkes over ti ganger mer arealeffektivt enn i dag.
Ved Universitetet i California Riverside har forsker Robert Jinkerson og hans kolleger utviklet et nytt matsystem. De har dyrket sopp i en enhet på størrelse med et klesskap, og produsert 4000 kalorier med sopp ved å bruke 1500 watt solenergi, CO2 og vann. Dette er fire ganger mer arealeffektivt enn tradisjonelt landbruk.
Nøkkelen til elektrolandbruket er bruken av acetat som energikilde. Acetat er mest kjent som kunstfiber fremstilt fra cellulose, men kan også lages ved å elektrolysere CO2. Og både sopp og planter kan bruke acetat direkte som energikilde. Det er i frøstadiet plantene kan utnytte acetatet best, og forskerne håper at ved bruk av genmodifisering skal denne egenskapen bli bevart også når plantene vokser til. I kombinasjon med andre teknologiutviklinger, argumenterer forskerne for at et slikt system kan optimaliseres til å lage mat ti ganger mer arealeffektivt enn i dag.
I en ny meningsartikkel i tidsskriftet Joule skisserer Jinkerson og andre forskere på feltet hvordan fremtidens elektrolandbruk kan se ut: bygninger som er mellom tre og syv etasjer høye, med solceller på toppen, elektrolyse-reaktorer og acetattanker midt i, og på bunnen i stummende mørke – saftige planter som mais, tomat og salat. At elektrolandbruk er mer arealeffektivt enn tradisjonelt landbruk er en ting, men om det er mer kostnadseffektivt, er en helt annen diskusjon.