Aldrende Najin og hennes datter Fatu er de siste to gjenlevende nordlige hvite neshorn. Bevaringsbiologer i Kenya vil bruke avansert reproduksjons- og stamcelleteknologi for å redde arten.
Det finnes genetiske underarter av hvitt neshorn: nordlig og sørlig. For nordlig hvitt neshorn er situasjonen kritisk. I dag finnes kun to gjenlevende individer, begge hunner.
BioRescue, et internasjonalt samarbeidsprosjekt ledet fra Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research i Tyskland, vil bruke avansert reproduksjonsteknologi og stamcellebiologi for å lage nye neshornkalver. Løsningen kan ligge i frysere rundt omkring i verden. Biologisk materiale, celler og vev fra flere nordlige hvite neshorn er nemlig samlet inn og fryst ned før neshornene døde.
Forskerne mener dette materialet kan inneholde nok genetisk variasjon til å etablere en ny populasjon. I første omgang har de brukt opptinte sædceller fra to hanner til å befrukte egg hentet ut fra hunnen Fatu og har slik fått frem 29 embryoer som venter på å overføres til surrogatmødre. Men eggceller fra én hunn vil ikke være nok.
In vitro gametogenese, en teknologi tidligere brukt til å lage eggceller fra hudceller hos mus, kan være én løsning. I samarbeid med Katsuhiko Hayashis forskningsgruppe i Japan ønsker BioRescue å overføre metoden til neshorn. Fra hudceller fra Nabire, en neshornhunn som døde i 2015, har forskerne lykkes i å lage forstadier til sæd- og eggceller. Kanskje vil fremtidens bevaringsarbeid foregå både i laboratoriet og på savannen.