For personer med cøliaki kan kake være farlig kost. Nå har spanske forskere utviklet en genredigert hvete, som er nesten uten gluten.
Vanlig hvete inneholder gluten, et stoff som gir bakst som kaker og brød den luftige konsistensen vi liker, men som også gjør mange syke. Rundt én til to prosent av Norges befolkning har fått diagnosen cøliaki, men det reelle tallet kan være opptil fire ganger så høyt, ifølge Tromsøundersøkelsen.
Susana Sánchez-León og hennes kollegaer fra Institutt for bærekraftig landbruk ved Universitet i Cordoba utviklet denne hveten. Først satt forskerne genet for gensaksen Crispr inn i hveten sitt genom ved hjelp av genmodifisering. Deretter lagde hveten selv gensaksen, som «klippet» i hvetens genetiske kode. Når gensaksen klippet på ønsket sted, ble viktige glutengener slått av. Resultatet ble hvete med 97,7% mindre gluten enn vanlig.
Neste steg er å teste om den genredigerte hveten er trygg å spise for de som har cøliaki, og at den beholder de luftige bakeegenskapene. Lykkes dette, kan personer med cøliaki få flere matvalg. Ikke bare kan kaker med hvetemel komme tilbake på menyen, men også matvarer som bare inneholder små mengder hvete, som fiskepudding, is med kakedeig og soyasaus.