Publisert: 13. august 2014

Kan syntetisk biologi bidra til å gjøre bioteknologien mer nyskapende, åpen og bærekraftig? Eller er de mulige risikoene større enn gevinstene?

Drew Endy
Drew Endy

Trondheim 27. august kl. 12.15–14, NTNU Gløshaugen, ayd. F6, Gamle fysikk

Tromsø 28. august kl. 10–11.15, aud. 6, medisin- og helsefagbygget, UiT

Arrangør: Nordisk komité for bioetikk og Bioteknologirådet

Gratis og åpent for alle. Enkel matservering.

Syntetisk biologi handler om å lage levende organismer som ikke finnes i naturen i dag, designet til å utføre bestemte oppgaver. I 2010 ble det annonsert at forskere hadde lykkes med å lage verdens første levende, syntetiske celle.

Potensialet for syntetisk biologi er stort, og inkluderer blant annet karbonnøytralt biodrivstoff og nye medisiner og behandlingsformer i helsevesenet. Samtidig fins en risiko for misbruk, ikke minst gjennom biologisk terrorisme. Det er dessuten mye vi ikke vet om de langsiktige virkningene av å manipulere biologien på denne måten.

Drew Endy fra anerkjente Stanford University er en internasjonalt ledende forsker og samfunnsdebattant innen syntetisk biologi. Han er tilhenger av åpenhet og kunnskapsutveksling, og har kritisert dagens system for å patentere biologisk materiale. Endy leder organisasjonen BioBricks Foundation og var også med på å starte iGEM, en internasjonal konkurranse i syntetisk biologi for studenter og entreprenører. Amerikanske Esquire Magazine inkluderte Endy på sin liste over det 21. århundrets mest innflytelsesrike personer.

– Gjennom mesteparten av det 20. århundre og tidligere ble naturlige, levende systemer forstått kun gjennom observasjon og demontering. I det siste har ingeniører brutt grensene for førstegenerasjons genmodifisering med et mål om å gjøre levende materie fullt programmerbar. Jeg tror at vi nå har en avgjørende mulighet til å omskape vår sivilisasjon til å arbeide i fullstendig partnerskap med naturen, sier Endy.

I foredragene i Trondheim og Tromsø vil Endy presentere de siste årenes utvikling innen syntetisk biologi, samt diskutere framtidens muligheter og spørsmålene som fortsatt er ubesvarte. I Trondheim vil han også møte iGEM-lagene fra NTNU og Universitetet i Oslo.

Foredraget i Tromsø er del av konferansen «Synthetic Biology: Bioethics and Biosafety», som arrangeres av Nordisk komité for bioetikk, Bioteknologirådet og GenØk.