Publisert: 4. september 2014

Etter flere grundige diskusjoner går flertallet i Bioteknologirådet inn for at assistert befruktning fortsatt bør begrenses til par som er gift eller samboere i ekteskapslignende forhold.

– Et flertall på ni medlemmer av Bioteknologirådet mener tilbudet om assistert befruktning fortsatt bør begrenses til par som er gift eller samboere i ekteskapslignende forhold, slik at barna får to foreldre. Barn som fødes av enslige mødre etter assistert befruktning vil være i en mer utsatt posisjon dersom mor blir ute av stand til å ivareta omsorgen, sier Kristin Halvorsen, leder for Bioteknologirådet. Halvorsen stemte med flertallet.

Et mindretall på seks medlemmer mener at bioteknologiloven bør endres slik at enslige kvinner får tilgang til assistert befruktning på lik linje med par som innfrir dagens lovkriterier. Alle som søker om assistert befruktning må gjennom en medisinsk og psykososial vurdering, hvor også nettverk og familiesituasjon undersøkes, og denne vurderingen skal ivareta rettighetene og interessene til barna som blir født.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Bioteknologirådet evaluere Bioteknologiloven. Bioteknologirådet har diskutert bioteknologilovens krav til samlivsform på sine møter 5.-6. mai, 19. juni og 4. september.

Den fulle uttalelsen fra Bioteknologirådet kan leses her.