Publisert: 21. september 2017

Ny blodprøve bør innføres for fosterdiagnostikk ved risiko for alvorlig, arvelig sykdom, mener flertall i Bioteknologirådet.

Et flertall på tolv av femten medlemmer av Bioteknologirådet anbefaler å godkjenne blodprøven NIPD for fosterdiagnostikk ved høy risiko for alvorlig, arvelig sykdom. I dag får den aktuelle gruppen gravide tilbud om fosterdiagnostikk med morkake- eller fostervannsprøve, som medfører en viss risiko for spontantabort. NIPD-testen, som gjøres ved å analysere en blodprøve av den gravide kvinnen, medfører ikke en slik risiko for spontanabort.

– Flertallet i Bioteknologirådet anbefaler å ta i bruk NIPD fordi det er en mindre belastende test som kan tas tidlig i svangerskapet, slik at påkjenningen på den gravide og familien reduseres. Gravide kvinner bør ha tilgang på de beste metodene for å gjennomføre undersøkelser som loven tillater, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen, som stemte med flertallet. Hun understreker at rådets anbefaling ikke innebærer at flere kvinner enn i dag får tilgang til denne typen fosterdiagnostikk.

Mindretallet på tre av Bioteknologirådets medlemmer er i prinsippet for å innføre NIPD for alvorlig, arvelig sykdom, men vektlegger at definisjonen av alvorlig, arvelig sykdom er uklar og praktiseres svært ulikt. De mener derfor at tolkningene av alvorlig, arvelig sykdom må klargjøres og samstemmes før NIPD kan tas i bruk.

Den endelige avgjørelsen om NIPD-metoden skal innføres for denne typen fosterdiagnostikk tas av Helse- og omsorgsdepartementet.

Bioteknologirådet har tidligere uttalt seg om hvorvidt den fosterdiagnostiske blodtesten NIPT skal innføres for å teste for trisomier som blant annet Downs syndrom. Da anbefalte et flertall på tretten medlemmer å innføre NIPT som første test for trisomier. Mindretallet på to medlemmer mente at NIPT ikke bør tas i bruk før revideringen av bioteknologiloven er ferdig.

 

Klikk her for å lese Bioteknologirådets uttalelse om NIPD ved risiko for alvorlig, arvelig sykdom.