Publisert: 7. november 2017

mus i tredemølle
Mus som fikk piller med stoffet GW kunne løpe hele 270 minutter, sammenlignet med 160 minutter for mus som ikke hadde fått medikamentet. Foto: Shutterstock.

En pille som etterligner kroppens reaksjon på trening gjør mus i stand til å løpe 70 prosent lenger. Forskerne bak håper den på sikt kan hjelpe personer med fysiske utfordringer.

Av Elisabeth Gråbøl-Undersrud i tidsskriftet Genialt.

Du vet den veltrente, spandexkledte naboen som er ute og løper i skogen i all slags vær? Tenk om det fantes en pille som kunne gjøre deg like sprek! Så langt har slike drømmer vært forbeholdt tilhengere av TV-Shop og Donald-historier. Samt en forskergruppe ved det anerkjente Salk Institute i California, som i årevis har lett etter stoffer som får kroppen til å reagere som ved trening. Og nå har de klart det, i alle fall på mus: De har utviklet en medisin som utvider musenes løpskapasitet med 70 prosent, uten at de trenger å bevege så mye som en fot.

I en studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Cell Metabolism viste forskerne at litt sedate forskningsmus, som ikke beveger seg all verden, i gjennomsnitt kan løpe 160 minutter på en tredemølle før de gir opp. Musene som fikk det nye medikamentet i musefôret i åtte uker, kunne løpe hele 270 minutter, 70 prosent lenger enn kontrollmusene. Siden studien ble gjort på mus, er det for tidlig å si om pillen virker på samme måte i mennesker, og om den kan være skadelig å bruke.

Endringer i kroppen

Hos både mennesker og mus aktiverer trening signalveier i musklene. Det fører til økt utholdenhet og forbruk av fettreservene som kroppen har bygget opp, noe som resulterer i vekttap. Pillene som musene fikk inneholder et stoff som heter GW, som aktiverer en signalvei i muskelcellene som får musklene til å forbrenne fett i stedet for sukker under aktivitet. Jo bedre trent vi er, jo bedre er evnen til å forbrenne fett i stedet for sukker.

I tillegg har denne signalveien, som kalles PPRD, betydning for hvor raskt man legger på seg. Den kan også øke cellenes evne til å ta opp insulin, noe som reduserer risikoen for diabetes og overvekt. I tidligere studier har mus fått satt inn et gen som gjør at denne signalveien er aktiv også når man ikke trener. Disse musene ble svært gode langdistanseløpere uten trening og la ikke på seg ved økt kaloriinntak.

Overraskende nok hadde ikke GW-musenes muskelfibre endret seg på samme måte som de gjør ved trening. Når vi trener dannes flere blodårer, flere muskelfibre som kan forbrenne fett i stedet for sukker og flere mitokondrier som øker energiproduksjonen og gir musklene mer kraft. Musene som spiste piller hadde ikke fått disse endringene, noe som betyr at disse fysiske forandringene ikke er det eneste som gir økt utholdenhet.

Tilgjengelig som doping

Til tross for at pillen ikke er tilstrekkelig testet på mennesker, er den likevel allerede tilgjengelig som doping på det svarte markedet. Antidopingbyrået WADA advarer på sine nettsider mot medikamentet på grunn av mulige, alvorlige bivirkninger ved bruk.

Det langsiktige målet for forskerne bak studien er imidlertid å finne trygge måter å bruke medikamentet til å hjelpe personer som har vanskeligheter med å trene, for eksempel etter en operasjon. I tillegg kan et slikt medikament være til nytte for eldre, syke og sterkt overvektig mennesker.

– Aktivitet aktiverer PPRD-signalveien, men vi har vist at en pille kan få kroppen til å respondere på akkurat samme måte uten trening, forteller en av forskerne bak studien, Dr. Weiwei Fan, på hjemmesiden til Salk Institute.