Genmodifisert fisk er for første gang solgt i matbutikker. Men de canadiske forbrukerne får ikke vite hvor den selges, enten de vil kjøpe den eller unngå den.
Av Hallvard Kvale i tidsskriftet Genialt
I 2015 ble den første genmodifiserte laksen i verden godkjent for salg i USA. Selskapet AquaBounty hadde da vært gjennom en mer enn tjue år lang godkjenningsprosess for den såkalte AquAdvantage-laksen, som er genmodifisert for å nå slaktevekt raskere. Godkjenningen ble senere satt på vent frem til man fikk avklart spørsmålet om hvordan forbrukerne skulle informeres om at produktet var genmodifisert.
Året etter ble AquAdvantage-laksen godkjent i Canada, og 4. august i år offentliggjorde AquaBounty at mer enn fire tonn av den genmodifiserte fisken har blitt solgt til canadiske kunder. Selskapet oppgir at de de solgte produktet til markedspris for laks, like i overkant av 90 kroner per kilo.
Ikke merket som GMO
Ifølge det canadiske regelverket trengte ikke laksen å merkes som genmodifisert (GMO), og AquaBounty vil ikke offentliggjøre hvilke distribusjonsselskaper de solgte produktet til. Dette skaper en paradoksal situasjon: Canadiske forbrukere som gjerne vil smake verdens første genmodifiserte dyr som er godkjent som mat, vet ikke hvor de skal gå for å kjøpe det. Samtidig kan ikke kunder som ikke ønsker å spise GMO-mat, være sikre på at laksen de kjøper ikke er genmodifisert.
Amerikanske og canadiske myndigheter har konkludert med at AquAdvantage-laksen er like trygg å spise som vanlig oppdrettslaks. Likevel har canadiske anti-GMO-organisasjoner kritisert godkjenningen av laksen, og ikke minst beslutningen om å selge den til forbrukerne uten merking. AquaBounty, på sin side, fastholder at det finnes et marked for produktet deres.
– Vi tror AquAdvantage-laksen er mindre ressurskrevende og mer bærekraftig enn annen oppdrettslaks, uttalte direktør Ronald Stotish til GENialt i fjor.
Vokser raskere
AquAdvantage er en variant av atlanterhavslaks som er genmodifisert for å nå slaktevekt raskere. Den genmodifiserte utgaven har fått satt inn to biter med DNA fra andre arter: et vekstgen fra slektningen kongelaks og en DNA-bit (promotor) som styrer aktiviteten til genet, fra fiskearten ålekone. Vekstgenet gjør at den genmodifiserte laksen vokser fortere, og promotoren gjør at genet er aktivt hele året.
Fiskene oppdrettes i Panama, i tanker på land for å redusere faren for at de rømmer og parer seg med villfisk. Fiskeeggene blir også bestrålt, slik at det store flertallet av laksene blir sterile. Selskapet har nå planer om å utvide virksomheten til Prince Edward Island i Canada.
Kommer neppe til Norge
Genmodifisert mat kan bare selges i Norge dersom den er godkjent av myndighetene. For å få en slik godkjenning, må det dokumenteres at produktet ikke medfører noen helse- eller miljørisiko. Genteknologiloven stiller i tillegg særegne krav til bærekraft, samfunnsnytte og etisk forsvarlighet for genmodifisert mat dersom den skal godkjennes.
AquaBounty-direktør Ronald Stotish uttalte til GENialt i fjor at selskapet håper å kunne utvide markedet for laksen til Argentina, Brasil og Kina, men de ser ikke noen grunn til å søke om å få selge den i EU, på grunn av den strenge reguleringen av genmodifisert mat der.