Publisert: 4. juni 2018

dna-sekvens
Foto: iStock.

Ved hjelp av genanalyse fant norske forskere medisin som virket på pasienter med kreft i siste stadie.

Tid: 13. juni kl. 8.30-9.30

Sted: Kreftforeningens vitensenter, Kongens gate 6, 0153 Oslo. Se kart her.

Arrangører: Bioteknologirådet, Kreftforeningen, OCC Oslo Cancer Cluster

Påmelding her!

Videoopptak fra møtet ligger på Bioteknologirådetes Facebook-side fra 13.6.2018. Her er PDF med slidene fra foredraget. 

Tradisjonell kreftbehandling tar ofte utgangspunkt i hvor i kroppen en svulst er og hvor langt den har utviklet seg. I dag vet vi at dette er en forenkling.

Kreft skyldes mutasjoner i flere gener og genanalyse kan gi kunnskap om den enkelte svulsten. Denne kunnskapen kan brukes til å skreddersy behandlingen. Ved hjelp av DNA-sekvensering er det nå mulig å analysere mange gener samtidig, og gi bedre grunnlag for å finne en mer målrettet medisin.

Norske forskere har nylig klart å analysere genene i kreftcellene til 26 kreftpasienter med spredning hvor det ikke fantes behandling. Flere av pasientene fikk en medisin som virket.

Dette gjennombruddet gir et eksempel på potensialet i det som kalles persontilpasset medisin. Metoden kan redde liv. Samtidig er overgangen til ny teknologi også utfordrende. I dag er det ikke standard diagnostikk og behandling å analysere mange gener i svulster hos norske kreftpasienter. Den norske forskningen setter på spissen spørsmålet om helsevesenet er modent for et «teknologiskifte».

Noen store sykehus i utlandet har tatt i bruk teknologien, og Gunhild Mælandsmo og Kjersti Flatmark leder et forskningsprosjekt som kan sette ny standard for behandling av norske kreftpasienter.

 

Gunhild M. Mælandmo og Kjersti Flatmark er forskere og gruppeledere ved Institutt for kreftforskning, Oslo Universitetssykehus. De representerer prosjektledelsen i prosjektet MetAction (Actionable Targets in Cancer Metastasis).