Publisert: 6. november 2018

TGE er en virussykdom som smitter lett og gir oppkast og diarè, spesielt hos nyfødte griser. Sykdommen er ikke påvist i Europa. Foto: iStock.

Forskere brukte CRISPR for å gjøre griser motstandsdyktige mot infeksjon med smittsomt mage- og tarmvirus. Viruset kan gi høy dødelighet, særlig hos nyfødte grisunger.

Av Hilde Mellegård

Med genteknologi som verktøy har amerikanske forskere fått frem griser som ikke blir syke av viruset TGE (transmissible gastroenteritt), eller smittsom mage- og tarmsykdom på norsk.[1]

Høy dødelighet

TGE er en virussykdom som smitter lett og gir oppkast og diarè, spesielt hos nyfødte griser. For griser som blir smittet i første leveuke, kan dødeligheten komme opp i nesten 100 prosent.

I flere svineproduserende land, som USA, har TGE gitt alvorlige sykdomsutbrudd med høy dødelighet. Sykdommen har imidlertid ikke vært påvist i Norden, og i dag er den sjelden også i resten av Europa.

En mildere variant av viruset, som infiserer luftveiene, har bidratt til at antall tilfeller med TGE-smitte har gått ned. Griser som tidligere har vært smittet med den mildere virusvarianten, blir ikke så syke av TGE-viruset fordi de har blitt delvis immune. Hos griser som ikke har vært utsatt for den mildere virustypen kan det derimot bli svært høy dødelighet. Norske griser er sjeldent smittet med den mildere varianten.

Inaktiverte gen

Hvordan gikk så de amerikanske forskerne frem for å få frem griser som ikke blir syke av TGE? Med CRISPR/Cas9 som verktøy inaktiverte de et spesielt gen. Dette genet er viktig for at viruset skal kunne binde seg til celler i tynntarmen og gi sykdom. Den genetiske endringen ble gjort i befruktede eggceller, som deretter ble satt inn i livmoren til surrogat-purker. To kull med til sammen 12 grisunger ble født. Noen av disse grisene fikk igjen grisunger, som ble smittet med viruset i forsøk. Hos kontroll-grisene, som ikke var genredigerte, ble det påvist virus i avføringen og i cellene i tarmen. I CRISPR-grisene ble det ikke funnet spor av virus i det hele tatt.

Studien viser betydningen av ett enkelt gen for å utvikle sykdom med TGE, og hvordan genredigering kan være et verdifullt redskap for å få frem motstandsdyktige griser.

Den samme forskergruppen har også brukt genredigering for å få frem griser som er motstandsdyktige mot en annen virussykdom, PRRS (porcine reproductive and respiratory syndrome). På verdensbasis blir PRRS regnet som et større problem enn TGE i dag.

 

[1] Whitworth, K.M., Rowland, R.R.R., Petrovan, V. et al. Transgenic Res (2018). https://doi.org/10.1007/s11248-018-0100-3

—-

4.12 presenterer Bioteknologirådet forslag til nytt GMO-regelverk

4.12: Lansering og debatt om fremtidens GMO-regelverk