Publisert: 29. august 2019

Faksimile debattinnlegg i Aftenposten 28. august 2019.

Uhensiktsmessige regler og et komplisert byråkrati kunne ha hindret norske pasienter å delta i en kliniske studie med genterapi. I dag kom løsningen.

I et debattinnlegg i Aftenposten denne uken ba Bioteknologirådet om at det blir ryddet opp i regelverket. Allerede i dag konkluderte Miljødirektoratet med at den kliniske utprøvingen av et nytt legemiddel mot benmargskreft, omtalt i Aftenposten, likevel ikke krever tillatelse til utsetting av genmodifiserte organismer (GMO). Det er prinsipielt samme beslutning som Miljødirektoratet kom til i en tilsvarende sak i 2015 .

– Vår vurdering er altså at denne kliniske studien for dette legemiddelet faller inn under lovens bestemmelser om innesluttet bruk av GMO, og at Helsedirektoratet dermed er riktig vedtaksmyndighet, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Dermed frafaller Miljødirektoratets saksbehandlingstid på maksimalt 90 dager, som trolig ville ha ført til at studien ville ha gått til Danmark.

Direktør i Bioteknologirådet, Ole Johan Borge, er glad for at saken har løst seg så raskt:

– Det er svært gledelig at Miljødirektoratet klarte å finne en løsning på en situasjon som så fastlåst ut. I tillegg skal Klima- og Miljødepartementet ha ros for at saken løste seg så raskt. Norske myndigheter sender med dette et klart signal om at det er viktig med kliniske studier i Norge og at en kan snu seg raskt om en oppdager hindringer.