Publisert: 2. oktober 2019

Hvis du drar på ferie til Sør-Korea kan det hende at bagasjen din blir sjekket av en klonet hund. Men flere dyrevernorganisasjoner er bekymret.

Av Elisabeth Gråbøl-Undersrud

Foto: iStock

I Sør-Korea er det nå laget over 200 klonede hunder som er solgt til privatpersoner, militære og politiet i USA, Kina og Russland. Prislappen for en klonet hund er høy, rundt 600 000 kroner, men det kan koste mindre enn å trene opp sporhunder på tradisjonell måte. Ifølge en artikkel fra CNN kostet det i 2011 rundt 350 000 kroner å lære opp en hund til å finne narkotika og sprengstoff, og bare tre av ti hunder kom gjennom opplæringen. Med de klonede hundene var suksessraten 100 prosent, og hundene trengte kortere opplæring.

Mannen som kloner og selger hundene er forskeren Hwang Woo-Suk, som har etablertfirmaet Sooam Bioteck Research. Woo-Suk var den første i verden som klonet en hund, men er mer kjent for å bli dømt for uetisk forskning og juks omkring 2006. Woo-Suk bruker samme teknologi som ble brukt da sauen Dolly ble klonet i 1996. Flere går nå i Woo-Suk sine fotspor og det er etablert firmaer som kloner og selger hunder i USA og Kina.

Flere dyrevernorganisasjoner har tatt til orde for at det er uetisk å klone hunder fordi mange av hundene har alvorlige misdannelser og dør under fosterutviklingen eller kort tid etter fødselen. I Norge er det forbudt å klone sporhunder.