Publisert: 2. oktober 2019

Flere hundre millioner mennesker blir rammet av malaria hvert år. Kan edderkoppgift fra en genmodifisert sopp bli et effektivt våpen?

Av Hilde Mellegård

I Burkina Faso er malaria en stor utfordring. Nå tester forskere om en genmodifisert sopp kan bli en effektiv myggdreper. Illustrasjonsfoto: iStock.

– Vi tilsatte ganske enkelt genmodifisert sopp til et klede som vi hang opp på en vegg i forsøksområdet, og det førte til at malariapopulasjonen kollapset innen 45 dager, sa forsker Brian Lovett i en nyhetsmelding fra Universitetet i Maryland.

Malariaproblemet

Det er særlig befolkningen i land sør for Sahara som er rammet av malaria. Og det er ikke lenger fremgang i bekjempelse av problemet, rapporterte Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2018. WHO estimerer at 219 millioner ble syke og 435.000 mennesker døde av malaria i 2017. Barn under fem år er spesielt utsatt.

Bruk av insektmidler på myggnett, vegger og tak innendørs er blant de viktigste tiltakene for å kontrollere malariaproblemet, men myggen er blitt resistent mot flere av insektmidlene. Nå er en ny taktikk under utvikling. Forskere fra USA og Burkina Faso har laget en genmodifisert sopp som effektivt dreper malariamygg i forsøk. 1

Malariamyggen en blitt resistent mot flere insektmidler. Foto: iStock.

Edderkoppgift som drapsvåpen

Sopptypen som forskerne brukte er skadelig for malariamyggen, men den er ikke effektiv nok til å redusere myggbestanden i vesentlig grad. Forskere genmodifiserte derfor soppen Metarhizium pingshaense slik at den ble en mer effektiv myggdreper.

For å gjøre dette, satte forskerne satte inn DNA som koder for et giftstoff som finnes i edderkoppgift. Det samme giftstoffet er godkjent som insektgift av miljømyndighetene i USA. Forskerne satte også inn en kopi av en av/på-bryter. Bryteren forteller soppen når den skal lage giftstoffet, det vil si når soppen har infisert en malariamygg.

Etterligner forhold i naturen

Tidligere hadde forskerne testet den genmodifiserte soppen i laboratoriet, og fått gode resultater. Men forhold ute i naturen er mer komplekse sammenlignet med inne i et laboratorium, og forskerne ønsket derfor å ta steget videre. Å slippe ut genmodifiserte organismer i naturen er imidlertid ikke helt uproblematisk. WHO har laget retningslinjer for å teste genmodifisert mygg, som forskerne brukte.

På landsbygda i Burkina Faso bygde forskerne opp en «liksom-landsby» med skur og planter, og de lagde steder der myggen kunne formere seg. Alt sammen var innenfor et slags drivhus med vegger av myggnetting. Mygg som var resistente mot insektmidler ble sluppet inn sammen med en kalv, som myggen kunne suge blod fra. Sopp ble tilsatt sesamolje og smurt på svarte tøystykker, som fungerte som hvilesteder for myggen etter et blodmåltid.

Den genmodifiserte soppen reduserte effektivt bestanden av malariamygg i forsøket som etterlignet naturlige forhold.

– Soppen er like effektiv overfor mygg som er motstandsdyktig mot insektmidler som mygg som ikke er det, uttalte Lovett i nyhetsmeldingen.

Burkina Faso er på topp 10-lista over land med malariaproblemer. Neste steg vil være, ifølge forskerne, å teste den genmodifiserte soppen ut i naturen på ordentlig.


  1. https://science.sciencemag.org/content/364/6443/894