ShareLab jakter på forskere som ønsker å starte egne bedrifter innen bioteknologi.
Av Elisabeth Gråbøl-Undersrud
– Vi ønsker å hjelpe unge med en doktorgrad innen livsvitenskap til å starte noe eget, forteller Esben A. Nilssen, daglig leder i ShareLab.
ShareLab, som eies av Forskningsparken, er et nyoppstartet selskap som skal hjelpe unge gründere å etablere egne bedrifter. Innovasjonsparken i Oslo mellom Blindern og Rikshospitalet ble etablert for over 30 år siden. Én av målsetningene er å hjelpe små, nyoppstartede bioteknologiselskaper å utvikle seg. I dag har over 250 selskaper og nærmere 2500 personer sin daglige arbeidsplass i Forskningsparken, og forskningsgrupper, gründere og vekstbedrifter preger miljøet.
Labåpning med Erna Solberg
– For gründerspirer som ønsker å starte egen bedrift, ser vi at det er vanskelig hvis de ikke har tilgang til et laboratorium. Det er her vi ønsker å komme inn. Vi ønsker oss kloke hoder som trenger et laboratorium for å utvikle en idé som kan ende opp som en gründerbedrift, sier Nilssen.
Han forbereder kick-off 21. mars, som sparker det hele ordentlig i gang.
– Vi gleder oss. Da kommer statsminister Erna Solberg til åpningen, forteller Nilssen begeistret.
Prislapp: 300 000 per år
ShareLab har store, nyoppussede lokaler som inkluderer et stort laboratorium med plass til 24 forskere og et stort kontorlokale. I tillegg kommer små spesiallaboratorier til for eksempel dyrking av celler. Laboratoriene inneholder nødvendig utstyr, og kan tilpasse seg de enkelte brukerne hvis de har behov for tilleggsmateriell. Leie av en plass på laboratoriet til ShareLab koster 16 000 kroner i måneden. Med driftskostnader er det beregnet at kostnadene blir på rundt 300 000 kroner i året. Målet er at oppstartsfirmaer skal leie plass hos ShareLab i ett eller to år for å teste ut om ideen er god nok til å resultere i en levedyktig bedrift.
Nilssen forteller at de per i dag har ni bedrifter som er i startfasen.
– Vi har som mål å fylle opp laboratoriet med ulike bedrifter i løpet av 2018. Ved å skape et kreativt miljø hvor vi samler gründerspirer innen livsvitenskap, håper vi at laboratorieplassen de kan leie hos oss, gjør det mulig å samle nok data til å få investorer interessert. Da kan ballen begynne å rulle.
– Er det vanskelig for unge gründere å skaffe nok kapital til å leie plass hos dere et år?
– Ja, det hjelper å ha en velvillig ektefelle som kan dra lasset på hjemmebane. Som gründerspire må man ta noen valg, kanskje droppe familiens sommerferie og jobbe gratis i noen måneder. Men den potensielle gevinsten er jo stor. Vi tenker at hvis mulighetene legges til rette, vil det være flere som ønsker å prøve.
«Vi ønsker oss kloke hoder som trenger et laboratorium for å
utvikle en idé som kan ende opp som en gründerbedrift.»
Kombinerer forskning og business
Én av gründerbedriftene som leier laboratorieplass hos ShareLab, er Hemispherian. Selskapet tilbyr IT-løsninger til bedrifter og forskere, og har i dag fire ansatte, to heltidsansatte innen bioinformatikk og to biologer som jobber deltid. Ett av tilbudene de har lansert, er GenomeStream for lagring og analyse av data fra DNA-sekvensering.
Lagring av store datamengder er ressurskrevende, og det kan være utfordrende å dele datamengder mellom forskningsgrupper. Daglig leder i Hemispherian er Zeno Albisser, som også er én av grunnleggerne av firmaet. Albisser har en master i informatikk, og har mange års fartstid i ulike teknologibedrifter. Han forklarer at Sharelab har gjort det mulig å starte en egen bedrift, der biologer og informatikere slår sin kunnskap sammen.
– Laboratoriene her er flotte, og de som jobber her har mye kunnskap om hvordan det er å starte egen bedrift. Vi får mange gode råd på veien. I tillegg er miljøet her hyggelig med mye kreativ energi, og det gjør det motiverende å prøve å starte noe eget.
– Hvor lenge planlegger dere å leie plass hos ShareLab?
– Vi skulle gjerne ha vært her for alltid fordi miljøet er så bra. Men ShareLab er jo for gründerbedrifter i startfasen, og vi har leid laboratorieplass i seks måneder. Vi håper at vi i løpet av den tiden har fått nok kunder at vi kan leie et annet lokale i Oslo, hvor vi kan ekspandere og ansette flere, sier Albisser.
Lyse framtidsutsikter
Hemispherian ønsker å tilby tjenester innen syntetisk DNA, hvor de tror markedet kan være stort.
Esben A. Nilssen tenker at det er flere som i Norge som har kompetanse og interesse for å starte noe eget.
– Bare i Oslo er det 14 000 studenter innen naturvitenskapene og 3000 livsvitenskapsforskere. Mange har midlertidige stillinger, og det er vanskelig for alle å gjøre en akademisk karriere og ende opp som professorer til slutt. Da Forskningsparken ble grunnlagt for mer enn 30 år siden, var det for å hjelpe unge norske bioteknologifirmaer å etablere seg. I dag er teknologien og kunnskapen på plass, og det er større muligheter til å lykkes som ung gründer. At statsministeren kommer hit til åpningen, sier jo sitt om hvor stort dette kan bli.